Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415775    
Honlapkeszites

Száraz lábbal magyar tenger közepén

A hétvégén ritka alkalom kínálkozott azoknak, akik az extrém dolgok kedvelõi, hiszen aki szeretett volna száraz lábbal átkelni a magyar tengeren, az megtehette: több ezer ember csúszkálta át a Balatont. Ki bakancsban, ki korcsolyával, ki szánkóval, vagy fakutyával vágott neki, de nem volt ritka látvány az egyéb alkalmatosság – például fekvõbicikli – sem. Jó néhány zalai részt vett a ritka lehetõséget kínáló rendezvényen, az egyikük mesélt is róla.


– Bár reggel a köd miatt még nem volt biztos, hogy megtartják a rendezvényt, végül az idõjárás mégis kegyes volt azokhoz, akik eltökélték: márpedig átcsúszkálják a Balatont – meséli a zalaegerszegi Balog Eszter. – Körülbelül 5,2 kilométeres túra állt elõttünk, mikor Badacsonyból elindultunk, a Fonyódig tartó távot egyébként vízimentõk biztosításával tették meg a jelentkezõk. A legtöbben bakancsban vagy korcsolyában indultak neki az északi partról, de volt néhány jégszörfös és fakutyázó is, sok gyereket pedig szánkóval húztak a szülõk. Extrémebb jármû is akadt: volt úgy, hogy egy fekvõbiciklin tekerõ fiatalemberrel „száguldott” el mellettünk. Mi egy baráti társasággal rajtoltunk el nem sokkal dél elõtt, s ekkor már rengeteg ember volt mind elõttünk, mind pedig mögöttünk. Lenyûgözõ látvány volt a sok száz ember a jégen, a Balaton közepén. Hivatalos regisztráció ugyan nem volt, de 2 órával késõbb, a túlparton már 5 ezer résztvevõt saccoltak, s akkor még nagyon sokan igyekeztek Fonyód irányába a jégen is.

– Az északi parton, illetve nagyjából a táv feléig jól lehetetett korcsolyával haladni, de aztán hol feltorlódott jégtáblák, hol pedig havas felületek nehezítették a csúszást, így többször is kellett cipõre váltani – ecsetelte a felmerülõ nehézségeket Balog Eszter. – Szerencsére a szervezõk jó elõre, több média felületén is felhívták a figyelmet erre az eshetõségre, így - az elõzetes elképzeléseinkkel ellenétben - végül magunkkal vittük a cipõinket is. S bár nem kellemes a Balaton közepén, egy jégbuckán ülve cipõt cserélni, de hát ez is egy élmény. Csakúgy, mint Veszprém és Somogy megye határán állni a magyar tenger közepén. És végül is ezért vágtunk bele. A bakancslistánkon ugyan nem szerepelt a Balaton átcsúszása, de ilyen lehetõség nem gyakran adódik, és amikor igen, akkor élni kell vele.

Dr. Papp Attila2017-01-29 10:29:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül