Ma 2020. 2 28.
Ákos, Bátor, Gábor napja van.
Látogatók száma : 44778285    
Honlapkeszites

Királyi ruhák Szepetneken

Egy több mint százéves kabátka ihlette a szepetneki Királyi Kórus új fellépõruháját. Az eredetit a néhai Pfeiffer Andrásné Lákics Mária kapta 18 éves korában. A ruhadarab, amelyet azóta is nagy becsben tartottak a rokonok, most új életre kelt.


Az akkori sváb szokásokhoz híven felöltõben ment férjhez a szepetneki Lákics Mária az 1900-as évek elején. A kabátkát immár három évtizede õrzi – és olykor viseli is – Marika néni dédunokájának felesége. „Pici asszonyé volt a kabát – vékony, alacsony asszonyka volt Marika néni, ahogy elmondta az anyósom. Ez egy fekete, fényes anyagból készült, ami mára kicsit megfakult, bársonnyal és végig gyönggyel díszítve” - mondta Fischl Ottilia.

Az évszázados viselet láttán született meg a szepetneki Királyi Kórus új fellépõruhájának az ötlete. „Az Országos Német Önkormányzat egy pályázatot írt ki kórusoknak, tánccsoportoknak felszerelésre. Akkor arra gondoltuk, hogy nekünk itt van kéznél egy óriási örökség, egy csodálatos ruhadarab, amit mindenképp érdemes lenne megörökíteni"- forgalmazott Unger Ilona a Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A felöltõ stilizált másolatai Kovácsné Zakócs Erzsébet jelmezkészítõ munkáját dicsérik. „Nem egy az egyben a lemásolása történik a ruhadarabnak, hanem ilyenkor újra kell gondolni, ahhoz igazítva, hogy ki hordja, és milyen célból viseli” - hangsúlyozta Kovácsné Zakócs Erzsébet.

Az új fellépõruha azonnal elnyerte a Királyi Kórus tagjainak a tetszését, akiket a 10. jubileumi karácsonyi koncertjükön már ebben láthatott a közönség. „Ez egy csodálatos dolog – mivel a Német Nemzetiségi Önkormányzat kórusa vagyunk, és a hagyományok ápolása is a fõ feladataink közé tartozik” - tette hozzá Major Györgyné a Királyi Pál Kulturális Egyesület elnöke.

A régi-új viselet és a zenei repertoár révén az énekegyüttes az élõ hagyomány részévé válhat. „A régieket tisztelni kell, a hagyományokat tisztelni kell, mi pedig egy pici újítást viszünk bele a kor szellemének megfelelõen, de mindig megpróbáljuk az eredeti identitását megõrizni” - mondta el Híradónknak Kollonay Krisztina a Királyi Kórus karnagya.

A Királyi Kórus – új fellépõruhájában – legközelebb a község tavaszi kulturális találkozóján lesz látható; Marika néni száz éves kabátkáját azonban már most is meg lehet nézni Szepetneken, a Közös Kincsünk Helytörténeti gyûjtemény részeként.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-01-29 07:28:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül