Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358826    
Honlapkeszites

A magyar lakosság közel kétharmada nem tesz félre öregkorára

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre, nem takarít meg öregkorára, 36-40 éves korban a lakosság 67 százaléka még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik - derült ki az Union Biztosító legutóbbi, MTI-hez eljuttatott felmérésébõl.


A 700 fõ megkérdezésével készült kutatás eredményeibõl kitûnik, hogy minden harmadik magyar arra számít, a megélhetésért nyugdíjas korában is dolgoznia kell majd. A megkérdezettek 40 százaléka arra számít, hogy idõskori nyugdíjként a jelenlegi fizetésének kevesebb mint felét kapja majd kézhez.     

Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási igazgatója a közleményben kifejtette, az alacsony megtakarítási arány mögött nem kizárólag anyagi okok állnak. A megkérdezettek fele nehezen igazodik el a különbözõ nyugdíjcélú megtakarítások között, 42 százalékuk azzal sincs tisztában, hogy az állam a nyugdíjcélú megtakarítás formájától függõen évi 130-150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forinttal járul hozzá a nyugdíjbiztosításokhoz és egyéb nyugdíj-elõtakarékossági befizetésekhez.     

A magyar lakosság többsége nem csupán nyugdíjasként, hanem egy hirtelen baleset vagy betegség esetén sem tud a megtakarításaira támaszkodni. A lakosság 50 százalékának azonnali gondot okozna, ha valamilyen okból nem tudná folytatni a munkáját, 40 százalék bizonytalan abban, hogy a jövõben meg tudnának-e élni, és mindössze 10 százalék érzi magát felkészülve az ilyen váratlan helyzetekre.     

Bóna Katalin szerint fontos, hogy a fiatalabb korosztály tudatossága erõsödjön, mivel a fiatalon megkezdett takarékoskodás már havi 5-10 ezer forint havi összeg befizetése mellett is többmilliós megtakarítással segítheti a nyugdíjba vonulás utáni megélhetést.     

Az Union Biztosító a bécsi székhelyû, tõzsdén jegyzett Vienna Insurance Group cégcsoport tagja. Az osztrák biztósítócsoport éves díjbevétele Magyarországon 63-65 milliárd forint, piaci részesedése közelíti a 7 százalékot, alkalmazottainak száma az 1200-at. A biztosítócsoportnak Magyarországon három biztosítócége mûködik, az Union, a Vienna Life és az Erste Biztosító.

MTI - Kanizsa2017-01-28 11:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül