Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982974    
Honlapkeszites

Megszentelték a Balatont

Vízkereszt vagy más néven Epifánia ünnepén Jézus jordániai megkeresztelésére emlékezik a katolikus és a keleti egyház is. Az ünnepség a keszthelyi Fõ téri templomban bemutatott liturgiával kezdõdött, majd levonultak a hívek a Balaton partra.


Dudaszóval érkeztek idén is a Balaton partra az ortodox egyház elöljárói Vízkereszt alkalmából. A keleti egyház január 19-én emlékezik Jézus Keresztelõ Szent János általi megkeresztelkedésére a Jordán folyóban. Arszeniosz Kardamákisz érsek-metropolita háromszor dobta a fakeresztet a vízbe, áldást kérve ezzel az egész természetre. A Vízkereszt az ortodox egyház egyik fõünnepe. „Az ortodox egyházban ezt az ünnepet a Fények Ünnepének is, Fotának is nevezik, valamint a hivatalos neve az, hogy Teofánia, Istenjelenés. Ilyenkor nem csak urunk, Jézus Krisztus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem Isten megjelenésének, a Szentháromság megjelenésének az ünnepét is üljük” - mondta Arszeniosz Kardamákisz Konstantinápolyi Egyetemes patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája.

A hagyomány szerint az a bátor vállalkozó, aki bemegy a vízbe a keresztért, megkapja az Úr kegyelmét. A keleti egyházaknál a kezdetektõl szokás a víz megszentelése Epifánia, azaz Vízkereszt ünnepén. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erõt tulajdonítanak. Keszthelyen negyedik alkalommal dobtak keresztet a Balatonba, ugyanis a városban mûködõ Család Általános Iskolának az ortodox egyház a fenntartója.„Az egyházban, de kiváltképp az ortodox egyházban kiemelt ünnep a Vízkereszt ünnepe, és ilyenkor mindig élõ vizet is szentelnek az atyák. Amikor hozzájuk kerültünk, akkor meghívtak bennünket egy Duna szentelésre, és akkor gondoltuk, hogy mennyire jó lenne, hogy az ortodox egyház egyetlen iskolája, ami szintén egy élõvíz mellett van, a Balaton parton, mennyire jó lenne, ha a Balatont is megszentelnék. Meghívtuk õket, és a metropolita atya nagy örömmel elfogadta” - mondta Keszey Tivadar a Család Általános Iskola alapítója.

A Nagy Vízszenteléskor felolvasott olvasmányok, és liturgikus énekek Krisztus megkeresztelkedését idézik fel. Vízkeresztkor szentelik meg azt a vizet is, amelyet egész évben a templomi liturgiák alatt használnak. A Balaton megszentelésére idén is sokan gyûltek össze a keszthelyi Szigetfürdõnél.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-01-27 10:46:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül