Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388945    
Honlapkeszites

Szakértõ: a fagy megritkítja a kártevõket, eddig nem okozott komolyabb károkat

A hideg idõ és a fagy pozitív hatása, hogy a kártevõket megritkítja, ami a növényvédelmet segíti ebben az évben, és eddig nem okozott komolyabb károkat a földeken - mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank vezetõ agárszakértõje az M1 aktuális csatornán pénteken.


A szakértõ a tartós fagy negatív hatásai között említette, hogy az üvegházakban a fûtés többletköltséget okoz, az állatok több takarmányt igényelnek, ahogy kifagyás miatt károsodhat az õszi vetés.     

Hozzátette: a gazdákkal felmérték a jelenlegi helyzetet, és eddig nem okozott komoly károkat a fagy. Õsszel 1 millió 600 ezer hektáron vetettek gabonát, ebbõl 960 ezer hektáron õszi búzát. A Dunától keletre a földeket nagyobbrészt hó borítja, ami segíti az áttelelést, a Dunántúlon, ahol nincs hó, jellemzõ lesz a fagyás - mondta.     

Kitért arra, hogy a légköri aszály, azaz a levegõ alacsony páratartalma is egyre komolyabb károkat okoz a mezõgazdaságban. A mezõgazdasági technológiai fejlesztések egyre inkább az idõjárás negatív hatásainak kiküszöbölését célozzák. Megjegyezte, hogy a vidékfejlesztési programban kiemelt az öntözéstechnológia fejlesztése, amire az 50 milliárd forintos forráskeret kimerüléséig pályázhatnak a gazdák.

MTI - Kanizsa2017-01-27 10:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül