Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350315    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Átadták a közmûvelõdési intézmények és könyvtárak díjait a Vigadóban

Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár adta át a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közmûvelõdési Minõség és Könyvtári Minõségi Díjakat, valamint a Minõsített Közmûvelõdési Intézmény és Minõsített Könyvtár címeket vasárnap a Vigadóban, a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen. Az elismertek között szerepel a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár.


"Annak különösen örülnünk kell hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat" - fogalmazott Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása elõtt.     

Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár felidézte, hogy a tárca 2014-ben hirdette meg kulturális alapellátási programját, amelynek lényege a kultúrához való hozzáférés kiszélesítése volt. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta, hogy 2016-ban másfélszer annyian váltottak jegyet színházi elõadásokra, mint 2010-ben, de ugyanez a tendencia tapasztalható a hangversenyek tekintetében is: az elmúlt hat évben 30 százalékkal nõtt az elõadások, hangversenyek száma, bõvült az elõadóhelyek, valamint a nemzetközi versenyek köre is.     

Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2023-ban újra egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fõvárosa címet egy nagy-britanniai várossal együtt. Mint mondta, ez szintén jó lehetõség lesz arra, hogy a magyar kultúrát a külföldi közönség is jobban megismerhesse.     

"A kormány meghozta döntését annak a tárcaközi bizottság felállításáról, amelyet Balog Zoltán kultúráért felelõs miniszter január vége elõtt kíván összehívni, és amely közzéteszi a 10 hónapos pályázat kiírást" - fûzte hozzá.     

Ezt követõen Hoppál Péter és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár Csokonai Vitéz Mihály-díjat adott át Boros Lídia Erzsébet népdalénekesnek, a Hajdú Bihar Megyei Népmûvészeti Egyesületnek, illetve a pécsi Janus Egyetemi Színháznak, a Márai Sándor-díjat pedig Berta Zsolt író kapta.     

Minõsített Közmûvelõdési Intézmény címet kapott a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a budapesti Csokonai Kulturális és Sportközpont, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Mûvelõdési Központ és Városi Galéria, illetve a vésztõi Sinka István Mûvelõdési Központ és Városi Könyvtár.     

Minõsített Könyvtár címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Mûvelõdési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a gyõri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát.     

A Könyvtári Minõség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának adták át.

MTI - Kanizsa2017-01-23 09:55:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül