Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319294    
Honlapkeszites

Gájer Bálint: A swing és én megtaláltuk egymást

A Bethlen-bálon lépett fel a "swing hercege", aki Marcaliban töltött éveirõl, a mûfajról, a tehetségkutatókról és új lemezérõl is beszélt a Kanizsának.


- Miért éppen a swing? Hogyan és mikor találkoztál a mûfajjal?

- Tízévesen kezdtem dobolni Marcaliban, ugyanis onnan származom. Ott ismerkedtem meg a ragtime zenével, ami a swinges dolgok elõfutára volt. Nagy hatással volt rám aközös zenélés, a csapatmunka,már akkor megismertem olyan dalokat, amiket ma is elõadok. Példának okáért a New York, New Yorkot vagy a Just a gigolót.2001 óta énekelek, sok és sokféle zenekarral,többféle stílussal próbálkoztam, mire kiderült, hogy a swing, és az azzal járó elegancia és könnyedség áll igazán közel hozzám. Egymásra találtunk, az ember érzi, hogy mi az, ami jól állneki és amiben a közönség szerint hiteles. Képzett énekes vagyok, sokmindent el tudok énekelni, de idõvel lecsiszolódtak a mûfajok. Nemcsak nekem volt könnyû megszeretni, hanem hála Istennek a közönség is egyre fogékonyabb a mûfajra.

- A tehetségkutatós elõadókatgyakran bírálják a nagy öregek a szakmából. Te ma már közös színpadokon szerepelsz velük. Hallottál ilyen hangokat?

- Néhányszor találkoztam ilyen kritikával, de igyekszem megvédeni a tehetségkutatókat és az indulókat. Már bejutni is nagyon nehéz, hiszen több ezren jelentkeznek,, s nagy a nyomás, a kamerák elõtt könnyû hibázni, a képernyõ pedig ezt felnagyítja. Nehéz úgy énekelni, hogy két nap alatt kell megtanulni a dalt, a kameramozgást és a koreográfiát, közben pedig tétje van minden egyes elõadásnak. Én nem játszani mentem, hanem az álmomat megvalósítani.

- Az pedig megvalósulni látszik, hiszen novemberben már a második lemezed jelent meg. A Swing'n Pop albumon a klasszikus swingmellett latinos szerzemények és popdalok is szerepelnek. Van kedvenced?

- Nem tudnék kiemelni egy dalt sem, mindegyiknek saját hangulata és funkciója van a lemezen. Kicsit olyan lett, mint egy érzelmi hullámvasút: van a mély érzésekbõl, és a swingre jellemzõ, felszabadult, nagyon vidám hangulatból is jócskán, de énekelek a szerelemrõl és az idõ múlásáról is. Ezek sablonosnak tûnhetnek, de nálam újdonság, nem nagyon szoktam a szerelemrõl énekelni, de maga a swing éppen errõl az érzésrõl szól. Egyébként nagyon jól fogadta a közönség a lemezt, a fellépéseken pedig igyekszem mindkét albumról választani dalokat.

-  Ismered a swingkorszakot, olvasol róla, beleástad magad?

- Próbálom magam egyre inkább beleásni, fõleg zeneileg. Idén a Milliók Hangja Produkcióban énekelek -Szörényi Levente felkérésére- a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. Willis Conover amerikai rádiós emléke elõtt tisztelgünk majd a mûsorban, most éppen erre készülök, izgalmas lesz a klasszikus bigbandes hangszereléssel. Fellépek egyedül is, ahogy ma itt Kanizsán, de gyakran szerepelek zongoristával étteremben, vacsora mellett, mint ahogy a régi idõkben volt szokás, valamint koncertezem 4-8-10 fõs zenekarral és táncosokkal is.

- A mûfaj tulajdonképpen rétegzene, de mostanában az electroswingmégis menõ a klubokban és a rádiókban. Lesz remix valamelyik dalodból?

- Én fordítva csinálom, a mai magyar slágereket utaztatom vissza a swingbe. Maroon 5,Bruno Mars és Adele dalokat is énekelek a hazaiak mellett. Kell egy-egy jól ismert dal, hogy a közönséget be tudjam rántani a buliba.

Fotó: Gergely Szilárd

Ladola József

-------------------------

Gájer Bálint a régi szép idõket megidézve a vacsora alatt lépett fel a Bethlen-bálon, de ez sem volt akadálya, hogy a közönség táncra perdüljön. A Swing'n Pop zenei stílus meghonosítója mûsorában elmondta, hogy a marcali MarcatoÜtõegyüttessel és a Balaton M&K Fúvószenekar dobosaként is szerepelt már Kanizsán.

Díjak:

- a TV2 "The Voice" címû mûsorának ezüstérmese

- a III. Jazzy Jazz Dalverseny "Legjobb férfi énekes" kategória különdíjasa

- az Alle Elegancia Díj 2013 "Legelegánsabb zenész" cím nyertese

- "Az év hazai, kortárs szórakoztatózenei album” kategóriában Fonogram zenei díjas az Egyszerû az élet címû elsõ szólólemezével

- "That's howitgoes" címû dala bekerült a 2015-ös Eurovíziós dalfesztivál döntõjébe2017-01-22 09:30:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül