Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414787    
Honlapkeszites

Tudja, hogy mit csinál, aki fejön gyün?

Fején hozza a vékába rakott portékát. Egyebek mellett ez is megtudható az Akadémiai Kiadó gondozásában újból megjelent Kiskanizsai Szótárból. Az 1981-es eredeti kötethez Markó Imre Lehel 5 évig gyûjtötte a kifejezéseket az '50-es évekbeli kiskanizsai nyelvi állapotról. A szótárban mintegy 20 ezer szócikk található.


„Nagyon boldog vagyok, hogy ma is szép számmal eljöttek ide hozzánk, a Magyar Plakát Házba" - ezekkel a szavakkal köszöntötte Száraz Csilla múzeumigazgató az érdeklõdõket. A kötet újbóli megjelenését a közelgõ magyar kultúra napjához igazították. A reprint kiadást a város, a könyvtár, a Szépkorúak Társasága és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület támogatta. „Ha mi kiskanizsaiak, sáskák, kezünkbe vesszük ezt a nagyon értékes munkát, és beleolvasunk – lehet, hogy a gyermekeink már kevésbé értékelik, mint mi – de arról a Kiskanizsáról szól, és az ott élõ emberekrõl, a múltunkról, amelyben mi, sokan, akik itt vagyunk, éltük a mindennapjainkat" - fogalmazott köszöntõjében Dénes Sándor polgármester.

A reprint kiadást igényfelmérés elõzte meg. Az eseményen a szerzõt és munkáját Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke mutatta be, a kötetet pedig dr. Németh József irodalomtörténész, nyugalmazott megyei múzeumigazgató ajánlotta az érdeklõdõk figyelmébe. Azt is elmondta: a szerzõ és dr. Ördög Ferenc szerkesztõ között igazi barátság volt. „Az Ördög tanár úr, és a Markó plébános úr gyakran találkoztak. Nagyon jól megértették egymást, emberileg is közel kerültek egymáshoz. A Ferinek volt már Trabantja, Imrének még nem volt Trabantja, ez is összehozta õket. Együtt jártak nemzetközi konferenciákra, és köztük igazán barátság volt" - idézte emlékeit dr. Németh József.

A kötetet a kiskanizsai Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban és a Thúry György Múzeumban lehet megvásárolni.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-01-20 05:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül