Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788108    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Konok Tamás festményeibõl nyílik kiállítás Zalaegerszegen

Natura Naturata címmel Konok Tamás, a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas festõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.


A magyar kultúra napja zalaegerszegi rendezvénysorozatához kapcsolódó kiállítást Spiró György Kossuth-díjas író nyitja meg, a mûsorban az Egerszegi Vonósnégyes közremûködik.     

A tárlaton mintegy negyven geometrikus absztrakciót mutatnak be, köztük olyan mûveket, amelyek 2016-ban készültek - mondta el Nagy Johanna, a kiállítás szervezõje az MTI-nek.     A Keresztury Dezsõ Mûvelõdési Központ számára megtiszteltetés, hogy    a Gönczi Galériában bemutathatják a Kossuth-díjas festõ- és szobrászmûvész alkotásait - fogalmazott Nagy Johanna.         

Konok Tamás a modern magyar képzõmûvészet egyik legjelentõsebb alkotója, a festészetben és a relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció képviselõje. Bernáth Aurél tanítványaként 1953-ban végzett a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskola festõ szakán. 1959-tõl a francia fõvárosban élt és alkotott. Az elsõ önálló párizsi tárlatát 1960-ban nyitották meg a Galerie Lambertben, majd az Egyesült Államok több városában is bemutatták az alkotásait. A hetvenes évek elején (1971-1974-ig) fõként építészettel kapcsolatos munkákat, reliefeket, plasztikákat, falképeket készített.     

Magyarországon elsõként 1980-ban, a gyõri a Xantus János Múzeumban nyílt kiállítása, a Szépmûvészeti Múzeumban 1981-ben nyitották meg Hetey Katalin szobrászmûvésszel közös tárlatát. Feleségével 2009-ben létrehozták a Konok-Hetey Mûvészeti Alapítványt, melynek célja a 20. századi kortárs mûvészet hazai és külföldi alkotóinak megismertetése. A kortárs mûvészettörténet megértését, befogadását és az ehhez kapcsolódó ismeretek elmélyítését segíti a 2010-ben megalapított kortárs mûvészeti szabadegyetem is.      

Konok Tamás mûvészi tevékenységét 1998-ban Kossuth-díjjal, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári fokozat) ismerték el. A Nemzet Mûvésze címmel 2014-ben tüntették ki, és még ebben az évben elnyerte a Prima Primissima díjat.     

Alkotásait a világ számos városában, csaknem kétszáz kiállításon mutatták be. Mûveit többek között a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a párizsi és a New York-i közgyûjtemények õrzik.     

A Natura Naturata címmel nyíló kiállítása február 18-ig tekinthetõ meg Zalaegerszegen, a Keresztury Dezsõ VMK - Gönczi Galériában.

MTI - Kanizsa2017-01-17 15:31:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül