Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048278    
Honlapkeszites

Sálak, bizsuk új élete

A Gyermekszínpad elõadásáról a ruhatárba igyekvõ „Micimackók” odaszaladtak a HSMK elõcsarnokában látható az „Én hobbim” sorozat legújabb kiállításának képeihez. Jaj de szép! – suttogták egymásnak. Szerencséjükre éppen ott találták a „Sálak, bizsuk új élete” címû, január 30-ig látogatható kiállítás textilmûveinek alkotóját, Légrádi Szilviát, aki örömmel fogadta az óvodások érdeklõdését.


A dinamikus színek megállítják, magukhoz vonzzák a felnõtteket is, s egyfajta kikapcsolódásra, meditációra késztetik. A képeknek nincs címe, de ezt a hiányt pótolják a nézõk.

– Amit én adnék, az nekem szól – magyarázz az alkotó. Mindenki mást lát bele a tudatalatti világából adódóan. A kékre azt találta ki valaki, hogy a Jégkírálynõ. A pirosról, amelynek alapjára kígyó formában van felvarrva a nyaklánc, a Paradicsom kísértése címet adta egy hölgy, azon is elmélkedve magában, hogy vajon a nappaliban, vagy hálószobában mutatna-e jobban.

Inkább a mozgékonyság, a mozgalmasság, a színek, eszközök, övek, csatok, karkötõk, nyakláncok, fülbevalók játéka.

Az egyik képen szembeötlõ a csigavonal, amely magában hordozza az élet körforgását, a lélek átalakulását, az örök újrakezdést. A sálon megjelenik egy nõi profil, de nem a konkrét formák a mérvadóak, inkább a mozgékonyság, mozgalmasság, a színek, eszközök, övek, karkötõk, csatok, nyakláncok, fülbevalók játéka – vallja az asztrológiában jártas alkotó.

Légrádi Szilvia korábban festett már selyemre, üvegre, dolgozott akrillal, olajjal. A textilképek készítéséhez nemrégiben fogott hozzá. Barátnõktõl kapott bizsukkal, vásárolt anyagokkal de jobbára újra hasznosított anyagok felhasználásával dolgozik. Ha meglát mondjuk egy sötétkék alapot, mindjárt tudja, hogy türkiz színekkel valami nagyon jót fog létrehozni. Három-négy napig csak nézegeti, gyönyörködik benne, és amikor betelik a látványával, a hozzá színben harmonizáló kiegészítõkkel elkészíti a vázlatot, aztán úgymond „magától” kialakul a kép. Utat engedve a következõ elképzelésnek. Éppen ahhoz a képhez köti a „szerelem”, amelyik a keze alatt formálódik. S miután elkészül vele, el is engedi.

A textilképek alatti tárolókban elhelyezett festett mécsestartókon is megjelenik a képek színvilága. A csillogás, a gyöngy, a strasszocskák – hiszen a gyertya fénye még jobban érvényesül, ha visszacsillognak ezeken a köveken –, örömet, energiát sugároznak.

– Mindenki adjon magának idõt valamilyen hobbitevékenységre – javasolja Szilvia. Ha a kezünk alatt kialakul valami új dolog, legyen az kertészkedés, vagy szerelés eredménye, örömet ad az embernek. Örömtelibb lesz az életünk, és boldogabbak leszünk általa.

Bakonyi Erzsébet2017-01-15 09:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül