Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006408    
Honlapkeszites

A hétvégén rendezik a ragadozómadarakat számláló idei sasszinkront

Péntektõl vasárnapig rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) partnerszervezeteivel együttmûködve a Magyarországon telelõ ragadozómadarak éves megszámlálását célzó, Országos Sasszinkron elnevezésû programját.


Az MME 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelõhelyek egységes módszertannal és egy idõben történõ, úgynevezett szinkron felmérését - olvasható az egyesület keddi közleményében.     

A tavalyi sasszinkron alkalmával már 421 felmérõ járta be a sasok legjelentõsebb telelõhelyeit az ország területének 19 százalékán. A 789-884 közötti rétisas és 346-392 közötti parlagi sas mellett 6 szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát is megfigyelték a szakemberek.     

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelõhely van, amelyeken legnagyobb számban rétisasok telelnek, mivel a nem vonuló magyarországi fészkelõkhöz télen északról érkezõ egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak Magyarországon tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költõállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de elõfordul a szirti sas és a fekete sas is.     

A XIV. Országos Sasszinkron központi rendezvényére, a III. Sas Napra a jászsági Sasközpontban kerül sor szombaton. Az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és a Jászberényi Állat- és Növénykert által hagyományteremtõ szándékkal két éve indított kezdeményezés célja a sasszinkronok megismertetése a közönséggel, a ragadozómadarak bemutatása, a lakosság figyelmének felhívása az ország rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.     

A hónap elején zajlott a telelõ európai vörös kányák számlálása, a Nyugat-Európában helyenként tömeges éjszakázóhelyek felmérése is. Ebben Magyarország a XIV. Országos Sasszinkronnal vesz részt, amit az tesz lehetõvé, hogy az akció keretében nemcsak a sasokat, hanem minden ragadozómadarat számba vesznek a szakemberek. A visszatelepülõ vörös kánya Magyarországon egyelõre még ritka, a 4-10 páros fészkelõállomány különösen érzékeny, ezért a faj védelme érdekében a telelési viselkedést is felmérõ információgyûjtés kiemelten fontos.

MTI - Kanizsa2017-01-11 05:20:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül