Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357372    
Honlapkeszites

MKPK: vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelezõ szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.


Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzõnek az ünnepeként - írta az MKPK.     

Késõbb az ünnep elsõdleges témája Keleten Jézus keresztsége, Nyugaton a háromkirályok látogatása lett. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is.     

Hozzátették: vízkeresztkor kezdõdik a házszentelések idõszaka. E szertartás során a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás ilyenkor az ajtófélfára felírni az évszámot és - a népi értelmezés szerint - a napkeleti bölcsek nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdõbetûit, vagyis idén a 20 + G + M + B + 17 feliratot. Más értelmezés szerint a három betû a latin áldásformula Christus mansionem benedicat ("Krisztus áldja meg e házat") kezdõbetûi.

MTI - Kanizsa2017-01-06 10:28:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül