Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415434    
Honlapkeszites

Jogszabályváltozások - Nõ a kétgyermekesek adókedvezménye, a nyugdíj, a rendõrök és a katonák, a közfoglalkoztatottak bére

Több jogszabály módosul január 1-jével: emelkedik a kétgyermekesek által igényelhetõ adókedvezmény, 1,6 százalékkal nõ a nyugdíj és tovább nõ a rendõrök és a katonák, valamint a közfoglalkoztatottak bére.


Január 1-jétõl 350 ezer kétgyerekes család adókedvezménye emelkedik, havi 30 ezer forintra. A frissen házasodottakat is érinti a január 1-jével életbe lépett változás, ha viszonylag hamar jön a gyermek. Õk eddig a két évig járó "elsõházas" adókedvezményt vehették csak igénybe, de január 1-je után a szabályok módosulásával, ha 2 éven belül jön a baba, párhuzamosan az elsõ gyermekkel járó adókedvezményt is felhasználhatják.     

A nyugdíjemelésrõl szóló kormányrendelet értelmében 1,6 százalékkal kell emelni a január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított vagy folyósított nyugdíjat, illetve egyebek mellett az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadékának összegét.     

A belügyi illetményemelés érinti a rendõröket, a tûzoltókat, a büntetés-végrehajtási dolgozókat, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a titkosszolgálatok hivatásos tagjait. A 2015 júliusától indult rendvédelmi életpályamodellnek köszönhetõen elõször 30 százalékkal nõtt az érintettek bére, amelyet évente újabb 5-5 százalékkal növelnek, így összességében 2019-ig átlagosan 50 százalékos béremelés valósul meg.     

Az intézkedés mintegy 60 ezer hivatásos dolgozót érint, a jövõ évi költségvetésben pedig 18 milliárd forint pluszforrást jelent. Az életpályamodellnek köszönhetõ béremelés összköltsége 250 milliárd forint.     

2015-tõl a rendõrök életpályamodelljéhez hasonlóan honvédelmi életpályamodellt alakítottak ki, ennek keretében elõször ugyancsak 30 százalékkal nõtt, majd 2019-ig évente 5-5 százalékkal emelkedik a katonák illetménye.     

Életbe lépett a honvédelmi egészségkárosodási ellátás rendszere, amelyben azoknak, akik legalább 10 éve szolgálják a hazájukat, de önhibájukon kívül baleset vagy betegség miatt alkalmatlanná válnak a feladatuk ellátására, további foglalkoztatási lehetõséget kínálnak, vagy ha ez az egészségi állapotuk miatt nem lehetséges, károsodási járadékra válnak jogosulttá. A rendvédelmi területen is bevezetnek ilyen járadékrendszert.     

A teljes munkaidõben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére 2017. január elsejétõl 81 530 forint lesz a jelenlegi 79 155 forint helyett, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylõ munkakör betöltésénél a közfoglalkoztatott garantált közfoglalkoztatási bére 106 555 forintra emelkedik a jelenlegi 101 480 forintról.

MTI - Kanizsa2017-01-01 05:32:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül