Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389287    
Honlapkeszites

Az új kormányhatározat szerint 365,4 milliárdot szánnak balatoni fejlesztésekre

A karácsonyt követõen napvilágot látott kormányhatározat szerint 365,4 milliárd forintot terveznek fordítani a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból - derül ki a Magyra Közlöny legfrissebb számából.


A kormány tavaly bejelentett, majd idén tavasszal visszavont balatoni határozata után a mostani döntés a korábbinál 15-20 százalékkal nagyobb összeget szán a balatoni fejlesztésekre.     

A támogatott stratégiai célok a turisztikai fejlesztések, gazdaság és innováció, egészséges Balaton-termékek, vízminõség, biztonság, közlekedési infrastruktúra, területfejlesztés, humánerõforrás-fejlesztés, a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és jármûpark fejlesztése, továbbá a turisztikai szolgáltatások fejlesztése.     

A konkrétan megnevezett fejlesztési célok közül 42-t - mintegy 263,7 milliárd forintos támogatási kerettel - uniós, további 14-et - 101,7 milliárd forintos támogatási kerettel - magyar forrásból terveznek megvalósítani.     

A kormányhatározatban újdonság a visszavont határozathoz képest, hogy a végrehajtásban kiemelt szerepet szánnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és kiemelt figyelmet szentelnek a Balatoni Hajózási Zrt., valamint a Hévízi Tófürdõ mûködésének átvizsgálására, továbbá a sármelléki repülõtér forgalomnövekedése ösztönzésére.     

A korábbiaktól eltérõen nem uniós, hanem magyar forrásból valósulhatnak meg a vízgazdálkodási fejlesztések, amire immár 35 helyett 41 milliárd forintot szánnak, és jóval több forrás jut a közlekedésfejlesztésre. Bekerült a fejlesztési célok közé 17 milliárd forintos támogatási kerettel egy balatoni témapark létrehozásnak terve is.     

A kormányhatározat értelmében az év végéig létre kell hozni egy állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságot az említett fejlesztési feladatok szakmai koordinációjára, amelyben a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az állami vagyon felügyeletéért felelõs miniszter által rendeletben kijelölt személy gyakorolja.     

A balatoni program végrehajtása érdekében az érintett minisztériumoknak 2017. június 30-ig a kormány elé kell terjeszteniük a hozzájuk tartozó operatív programok és fejlesztési keretek módosítására vonatkozó javaslatokat, illetve gondoskodniuk kell az éves fejlesztési keretekrõl szóló már nevesített, illetve a balatoni kormányhatározatban meghatározott fejlesztéseknél a felhívások meghirdetésérõl, a mielõbbi kötelezettségvállalásokról és a támogatási szerzõdések mielõbbi megkötésérõl. A nemzetgazdasági tárcának bizonyos fejlesztések megvalósításához biztosítania kell a többletfedezetet jövõ év közepéig.     

A kormányhatározat számol azzal az eshetõséggel is, ha meghiúsul a tervezett fejlesztések uniós támogatása. Több érintett tárcának és a Miniszterelnökségnek is elõterjesztést kell készítenie - szintén jövõ év közepéig -, miként lehet biztosítani a finanszírozást ebben az esetben.

MTI - Kanizsa2016-12-29 09:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül