Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006514    
Honlapkeszites

Hatályba lépett a jegybank lakossági termékeket érintõ ajánlása

Hatályba lépett a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a pénzügyi szervezetek lakossági termékfelügyeleti tevékenységét szabályozó ajánlása, amely a lakossági termékeket fejlesztõ és forgalmazó pénzügyi intézmények, illetve közvetítõk számára fogalmaz meg alkalmazandó elveket.


A jegybank keddi tájékoztatása szerint a dokumentumban elõírtak alkalmazását január 3-tól várják el a pénzügyi piac szereplõitõl. Az ajánlás azt igyekszik elõmozdítani, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelmi szempontok már a lakossági termékek tervezése során is érvényesüljenek, a pénzügyi termékek kialakítása és értékesítése is a fogyasztói érdekek figyelembe vételével, az ügyfelek valós igényeihez igazodva történjen.     

Az MNB elvárása, hogy a pénzügyi intézmények egy új vagy jelentõsen átalakított termék fejlesztése és értékesítése során a jogszabályok betartásán túl olyan módon biztosítsák a fogyasztói érdekek érvényesülését, hogy a lakossági ügyfelek az igényeikhez igazodó pénzügyi termékekhez juthassanak hozzá.     

A termékfejlesztõknek vizsgálniuk kell azt is, hogy a termékek hogyan illeszkednek a már meglévõ választékba, és azt is, vajon a túlságosan sok termékváltozat nem akadályozza-e fogyasztókat a felelõs döntésben.     

A jegybank elvárja a termékek forgalomba hozatal elõtti, piaci stresszhelyzeteken alapuló tesztelését, a termékek nyomon követését, és probléma esetén azok átalakítását.     

A közlemény szerint alapvetõ, hogy a termékfejlesztõk olyan forgalmazókat válasszanak, akiknek megvan a termékek értékesítéséhez és az ügyfelek  megfelelõ tájékoztatásához szükséges szakértelmük. A forgalmazó csak indokolt esetben - és konkrét adatokkal alátámasztva - kínálhatja a terméket az elõre meghatározott célpiacon kívül esõ fogyasztónak. Konkrét elvárás, hogy a forgalmazó tegye nyilvánosan megismerhetõvé a termék fõ jellemzõit, kockázatait és annak teljes megfizetendõ árát, beleértve az összes díjat, terhet és költséget még az elõtt, hogy a fogyasztó meghozná döntését.

MTI - Kanizsa2016-12-28 05:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül