Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047653    
Honlapkeszites

Gáncs Péter: Isten megteszi az elsõ lépést, de az embernek is mozdulnia kell

Jézus születésével Isten megteszi az elsõ lépést az ember felé, de a találkozáshoz az embernek is mozdulnia kell - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.


Gáncs Péter kiemelte: az evangéliumi történet nemcsak a betlehemi gyermekhez útra kelõ pásztorokról szól, hanem Heródesrõl is, aki tudomást szerez a messiás születésérõl, mégsem mozdul.     

Szavai szerint a szamár és az ökör mindig tudja, hol van az urának a jászla, tudja, kihez tartozik, hol kap táplálékot. Az ember azonban "furcsa teremtmény, aki képes elfelejteni azt, akitõl az életet kapta, és aki meg tudná õrizni õt az életre".     

A karácsonyi történet tehát nem jelent automatikus megváltást, de esélyt ad az embernek, hogy visszataláljon Istenhez - mondta az evangélikus püspök.     

Kitért arra, hogy Jézusról az ószövetségi próféciák és saját maga is úgy beszél, mint a nyájára, vagyis az emberiségre vigyázó, az elveszett bárány keresésére induló jó pásztorról. A realitás azonban szétfeszíti ezt a hasonlatot, hiszen az "ember-juhok" sokszor farkasként vicsorognak egymásra, és nem annyira eltévedt bárányok, mint inkább olyanok, akik kitépik magukat a pásztor õrzõ kezébõl, hogy a saját fejük után mehessenek. Csakhogy, szemben az elveszett báránnyal, az elveszett ember felel azért, ha elbitangol a pásztortól - fûzte hozzá.     

A szakadék felé rohanó emberiségnek a karácsony adhat újabb lehetõséget, hogy ráébredjen: pásztor nélkül széthullik a nyáj, szétesnek közösségei - figyelmeztetett Gáncs Péter.

MTI - Kanizsa2016-12-24 09:58:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül