Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319436    
Honlapkeszites

GKI: a kis cégeknél a legégetõbb a munkaerõhiány

Leginkább a 20 dolgozónál kevesebbet alkalmazó vállalkozások keresnek munkaerõt, a meglévõ létszám negyedét tudnák még foglalkoztatni - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán, novemberi vállalati felmérése alapján.


Ezek a társaságok jellemzõen hazai tulajdonosi körrel rendelkeznek, fõleg a magyar piacra dolgoznak, és emiatt erõsen költségérzékenyek. A gazdaságkutató szerint valószínû, hogy emiatt kisebb béremelésre képesek, ezért nehezebben tudják megtartani a dolgozókat. Az 5 és 20 közötti létszámmal dolgozó vállalkozások csaknem 600 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.     

A 20 fõ feletti vállalkozások közül a legnagyobb munkaerõhiánnyal a 250-nél több embert foglalkoztató cégek küzdenek. A meglévõ létszám 9 százalékát tudnák felvenni, így önmagában ezek a vállalatok összesen 63 ezer potenciális munkavállalót tudnának foglalkoztatni.     

A probléma súlyos az 51-150 közötti munkavállalót foglalkoztató vállalatoknál is, amelyek 36 700-as hiányról számoltak be, ez a jelenlegi létszám 12 százaléka.     

A 20-50 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 9, a 150-250 közöttieknél pedig 6 százalékos a létszámhiány.     

Közölték: az 5-nél kevesebb embert foglalkoztató cégeket is beleszámolva - a becslések szerint - a vállalkozásoknál összesen 340 ezer dolgozó hiányzik.     

Az ágazati bontás szerint a munkaerõhiány a könnyûipart, valamint az üzleti szolgáltatásokat érinti az átlagnál súlyosabban, a könnyûiparban a meglévõ létszám 32 százalékát, az üzleti szolgáltatások területén a létszám 23 százalékát tudnák felvenni.     

A közepesen nehéz helyzetben levõ ágazatok közé tartozik a feldolgozó-, a gép-, az építõ-, a fém- és az élelmiszeripar, valamint a kereskedelem, ezekben az ágazatokban a munkaerõhiány a létszám arányában 12-tõl 16 százalékig terjedõ sávban mozog.     

Legkevésbé a vegyipari cégek érzik a munkaerõhiányt - közölte a GKI.

MTI - Kanizsa2016-12-21 11:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül