Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319435    
Honlapkeszites

Használni akartam, nem tündökölni…

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Zala Megyei Szervezete tizenegyedik alkalommal adta át a Zalai Prima díjakat. A HSMK-ban megrendezett díjátadó gálán dr. Horváth Ágnes háziorvos különdíjat vehetett át. Azokat köszöntötték, akik úgy váltak sikeressé, hogy közben harmóniát teremtettek maguk körül, és ezáltal példaként állítható a munkásságuk és emberségük.

A doktornõvel többszöri idõpont egyeztetés után a rendelõjében beszélgettünk a közelmúltban kapott elismerése kapcsán.


Horváth Ágnes 30 éve szolgálja a betegeit a belvárosban lévõ rendelõben. S amikor értésült az elismerésrõl, a meglepetésen túl nagy megtiszteltetésnek érezte, és Váci Mihály költõ azon gondolatai jutottak eszébe, amit magáénak vallott mindig: „én használni akartam, nem tündökölni.” Az orvosi pályára édesapja példája irányította. Az egyetemi tanulmányaim befejezése után elõször itt a kórházban dolgoztam két évig, s miután letettem a labor szakvizsgát, azóta egyfolytában, 33 éve kint dolgozom. Szerettem ezt a fajta gyógyító munkát. Szerettem emberek között lenni, és emberekkel foglalkozni. Jól érzem itt magamat.

– Gyakran felemlegetik az orvos-beteg kapcsolatában az idõhiányt.

– Sok esetben nem elég csak a testi tüneteket nézni, arra is szükség van, hogy a betegek munkahelyi, családi körülményeire is tekintettel legyünk.

– 11 óra tájban kopogtattunk be az ajtón, s még mindig várakoztak, jöttek az újabb betegek. Idõnként meg kellett szakítanunk a beszélgetést. Érzõdik a közelgõ influenzás idõszak? – kérdeztük a doktornõtõl rátérve a napi munkájára.

– Még nem, inkább a lázas betegségek a jellemzõek. Elég sokan jelentek meg hasmenéses panaszokkal az elmúlt két hétben.

A megelõzés nagyon fontos. Nagyon magas, már a lakosság 10 százalékát érinti a cukorbetegek száma, és sokan még nem is tudnak róla. Ezért van szükség a rendszeres, évenkénti vércukor-mérésre, a laboratóriumi vizsgálatokra, emellett a sok mozgásra, valamint a megfelelõ táplálkozásra.

– Vagyis ajánlatos lenne „mértéket” tartanunk az édességek fogyasztásánál?

– 500 szorosára emelkedett a fructose fogyasztása az elmúlt évtizedekben. Meglepõ adat! A másik probléma a mozgáshiány. A mai gyerek nem megy le játszani a parkba, mint ahogy mi tettük csapatokba verõdve annak idején. Futkostunk, mászkáltunk, a mai gyerek meg egyfolytában ül a számítógép elõtt, és ezeknél a gyerekeknél sajnos elõjönnek az úgymond civilizációs betegségek, amelyeknek a fõ oka az elhízás, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelõ táplálkozás.

– Gyermekei követték-e a szüleik példáját a pályaválasztásnál?

– Nem követték. A lányom jogász – közgazdász, a fiam közgazdász .

– Marad-e szabadideje hobbira, feltöltõdésre és egy kis nyugalomra?

– Persze. Fontos számomra az olvasás, nagyon szeretem a történelmi könyveket.

Bakonyi Erzsébet2016-12-20 08:23:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül