Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047677    
Honlapkeszites

Big Band karácsony Tóth Viktorral

Nagy sikerû koncerttel búcsúzott az idei évtõl a Kanizsa Big Band. A Magyar Plakát Házban megrendezett karácsonyi zenei est vendége ezúttal Tóth Viktor altszaxofonos volt, aki a hazai jazz-élet középgenerációjának talán az egyik legsokoldalúbb zenésze.


Érdemes mindenek elõtt pár gondolat erejéig Tóth Viktort bemutatunk azok számára, akik kevésbé ismerik. Õ az a zenész, aki többször volt az év jazz zenésze és több CD-jét is az adott év legjobbjaként értékelt a szakmai grémium. Mûfaji sokszínûségére jellemzõ, hogy a nagyzenekari játék ugyanolyan élmény neki, mint a kisebb formációk. Játszik duóban, trióban, kvartettben, tercettben és más alkalmi együttesekben. A klasszikus jazztõl a post-bop-on át a fúziós jazzig minden stílusban otthonosan mozog. Nem áll tõle messze az avantgarde és a hip-hoppal ötvözött hangzás sem. Ezért aztán éppen úgy sikeres itthon, mint Európa vagy az Egyesült Államok jazz fesztiváljain. Számos nemzetközi sztárral lépett fel pályája során. Játékstílusa dinamikus, de a személyiségébõl fakadóan szenzitív is. Improvizációiban is ez a kettõsség tükrözõdik. A koncert mûsorán a jól bevált recept szerint egymást váltották a régi nagy jazz örökzöldek és a karácsonyi dalok jazzre átdolgozott változatai.

Szót kell ejteni arról is, ami a kanizsai zenekarra jellemzõ. Miszerint a Big Band életében egy dolog az állandó, még pedig a változás, ami a tagcseréket érinti. Így aztán idõnként régi-új és beugró zenészek is feltûnnek ezeken a koncerteken. Beugróként most Fekete Melinda szaxofonmûvész-tanár erõsítette a kanizsaiakat. Visszatérõként Takács Dánielt (bõgõ) és Balázs Pétert (dob) láthattuk. A végig jó hangulatú koncert folytatására jövõ év márciusában kerül sor, majd áprilisban a Jazz Világnapja keretében koncertezik a Kanizsa Big Band.

H.Gy.2016-12-19 05:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül