Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350549    
Honlapkeszites

Elindult az év legforgalmasabb hete az üzletekben

A karácsony elõtti hét az év legerõsebb idõszaka az üzletekben, az arany hétvégén és a következõ napokban a kereskedõk az eddiginél is nagyobb forgalomra számíthatnak az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.


Vámos György, a szervezet fõtitkára az MTI kérdésére elmondta: decemberben a teljes kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nõhet a tavaly decemberihez képest, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem. A decemberi bolti költés 50 milliárd forinttal túllépheti az elõzõ évit, és így meghaladhatja az 1000 milliárd forintot.     

Az OKSZ elõrejelzése szerint a legnagyobb arányban, 8 százalékkal az iparcikkek forgalma bõvül majd.     

Az elõzetes becslések szerint az ünnepi asztalra valókra, valamint az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költenek majd a vásárlók, az év végi ünnepekre így összesen legalább 180 milliárd forintot fordítanak.     

Az ajándékok köre lényegesen nem változik, a leggyakrabban továbbra is különbözõ játékokat, könyveket, mûszaki cikkeket, számítástechnikai és elektronikai termékeket, ruhaféléket, illatszereket, illetve háztartási felszereléseket vesznek ajándékba a hazai vásárlók. Egy-egy árucsoporton belül az ünnepekre idõzített újdonságokból ugrik meg leginkább az ajándékvásárlás.     

A Tesco-Global Áruházak Rt. az MTI megkeresésére közölte: a karácsonyi idõszakban szinte minden termékkategória iránt jelentõsen megnõ a kereslet, beleértve a nem-élelmiszer jellegû termékeket is. Vannak napok, amikor egy átlagos idõszakhoz képest akár kétszer akkora a forgalom, különösen igaz ez a karácsony elõtti utolsó napokra.     

A Tesco november közepétõl fokozatosan emelkedõ forgalmat tapasztal, amely várakozásaik szerint a karácsonyig hátralévõ napokban tovább erõsödik. Úgy látják, hogy folytatódik az a trend, amely szerint egyre többen hagyják a vásárlásaik egy részét az utolsó napokra.     

A társaság tájékoztatása szerint a Tesco belföldi értékesítésének nettó árbevétele a 2014-15-ös pénzügyi évben (2014.03.01.- 2015.02.28. között) 605,8 milliárd forint, a 2015/16-os pénzügyi évben (2015.03.01 - 2016.02.29. között) 607,7 milliárd forint volt. A Tesco 207 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki.     

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szintén azt tapasztalja, hogy sokan az utolsó napokig halasztják a vásárlásokat. Általában a december, ezen belül pedig az ünnepet megelõzõ egy-két hét a vásárlási csúcsidõszak.     

A társaság novemberben és decemberben is a forgalom növekedésére számít, de ennek arányáról pontos prognózist elõre nehéz adni - közölték az MTI érdeklõdésére.     

A vállalat 2014-ben 473,7, míg 2015-ben 488,2 milliárd forint forgalmat realizált. Magyarországon 32 Interspar hipermarket, 345 Spar szupermarket és 116 franchise üzlet mûködik a Spar logója alatt.     

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. szerint is az év utolsó két hónapjában jellemzõen magasabb a forgalom, mint az év korábbi hónapjaiban, a november-decemberi idõszak az éves forgalom csaknem ötödét teszi ki. A december önmagában az éves forgalom mintegy 10 százalékát adja, az ünnepi idõszakban általában nagyságrendileg 20 százalékkal magasabb a forgalom, mint a korábbi hónapokban.     

A társaság várakozásai szerint az idén novemberrõl decemberre a forgalombõvülés néhány százalékponttal magasabb lesz a tavalyi év hasonló idõszakának növekedési üteménél.     

Az Aldi az MTI-vel azt közölte: 2014-es forgalma 89 milliárd forint volt, egy évvel késõbb, 2015-ben ez az érték csaknem 20 százalékkal volt magasabb és elérte a 107 milliárd forintot. Az idei, 2016-os évre az áruházlánc a tavalyihoz hasonló mértékû növekedéssel számol.     

Az Auchan Magyarország Kft. szintén azt emelte ki, hogy november-decemberben erõsödik a forgalom, és megnõ a vásárlások értéke is. Sok, kifejezetten az ünnepekhez köthetõ nem-élelmiszer terméket is vásárolnak ilyenkor a vevõk. A játék és kis háztartási gépek forgalmában egyértelmûen december a legfontosabb hónap. A játékok éves forgalmának felét novemberben és decemberben bonyolítja az Auchan, a kis háztartási gépeknél az éves forgalom negyedét ekkor realizálják.     

Magyarországon a társaság 19 áruházat és 18 töltõállomást üzemeltet.

MTI - Kanizsa2016-12-17 07:54:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül