Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006301    
Honlapkeszites

NGM: a helyi gazdaságfejlesztést támogató új uniós pályázatok jelentek meg

Újabb hét, a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bõvítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összesen csaknem 60 milliárd forint értékben - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkára az MTI-t.


Az államtitkár hangsúlyozta: hamarosan majdnem a TOP teljes, hét évre rendelkezésre álló keretösszege, azaz csaknem 1220 milliárd forint fejlesztési forrás elérhetõ lesz a megyék és megyei jogú városok számára.     

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést támogató felhívás keretösszege 7,4 milliárd forint. A pályázat keretében a helyi és térségi jelentõségû, turisztikai vonzerõt jelentõ kulturális, épített vagy természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetõség, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében.     

Családbarát, munkába állást segítõ intézmények, közszolgáltatások fejlesztése érdekében a bölcsõdei, óvodai férõhelyek bõvítését szolgáló 8,8 milliárd forintos felhívás fõ célja a kisgyermeket nevelõk munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetû térségekben.     

A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztését segítõ felhívás 3,3 milliárd forint értékben támogatja új férõhelyek kialakítását a leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására, támogatva a célt, hogy a foglalkoztatottsági szint növeléséhez csökkenthetõk legyenek a családi terhek.     

A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések támogatására 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre, a megyei jogú városok belterületi környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása érdekében.     Ezekre a felhívásokra önállóan és konzorciumvezetõként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai pályázhatnak - hívta fel a figyelmet az államtitkár.     

A megyék, illetve a megyei jogú városok beruházásait támogató, a gazdaságfejlesztést és a munkaerõ-mobilitás ösztönzését szolgáló két közlekedésfejlesztési felhívás összesen 24,4 milliárd forint értékben segíti a jellemzõen alacsonyabb rendû, országos közutak felújítását és fejlesztését. A pályázat célja, hogy a kisebb települések munkavállalói könnyebben elérhessék munkahelyüket, illetve a megyei jogú városok gazdasági területei jól megközelíthetõk legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára. A támogatott beruházásoknak közvetetten a kis- és középvállalkozások mûködéséhez is szükséges közlekedési infrastruktúra fejlesztését kell segíteniük.     

Mindezt kiegészíti a fenntartható városi közlekedésfejlesztés érdekében 9,9 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívás, amely a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, ezáltal az élhetõ városi környezet kialakulásához járul hozzá a megyei jogú városokban - ismertette Rákossy Balázs.

MTI - Kanizsa2016-12-09 10:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül