Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410973    
Honlapkeszites

Állatotthonos tervekrõl, elképzelésekrõl kérdeztünk

Az õsz folyamán tájékoztattuk hetilapunk olvasóit a nagykanizsai állatotthon idei évben megvalósult beruházásairól. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy a menhely milyen tervekkel készül „köszönteni” a 2017. évet?

Szeptember végén számoltunk be arról, hogy közel hatmillió forintos költségvetéssel, két éves projekt ért a végéhez a nagykanizsai állatotthonban: betonfelületet kapott a menhely nagy része, és megoldódott a csapadék- és csurgalékvíz elvezetés problémája is. A jövõ évi tervekrõl dr. Papp Attilát, az állatmenhelyet üzemeltetõ Élettér Állat- és Természetvédõ Egyesület elnökségi tagját kérdeztük.


– Saját forrásainkból – ami az adók 1%-ának felajánlását, illetve az egyéb adományokat, támogatásokat jelenti – a 2006. évben készült, régi kennelek tetõzetének faszerkezetét szeretnénk felújítani. Az elkorhadt tetõléceket, szalufákat, törött palákat lecserélni, illetve a tetõzet faszerkezetét teljes egészében lekezelni állagvédõ-szerekkel, majd pedig lefesteni – sorolja dr. Papp Attila. – Aztán, terveink szerint 2017 tavaszán szeretnénk meghirdetni a már „bejáratott”, és mindig jelentõs érdeklõdésre számot tartó ivartalanítási akciónkat, amelyben a dél-zalai térség kutyás és macskás gazdáinak nyújtunk jelentõs támogatást kedvenceik ivartalanításának megvalósításához. Az elmúlt években, egy-egy ilyen ivartalanítási akció saját, általunk vállalt költsége az 1 millió forintot rendre el szokta érni, és ilyenkor körülbelül 100 kutya, és közel ugyanennyi macska gazdájának nyújtunk támogatást. Itt jegyezném meg, hogy az idei állatorvosi költségeink elérték a 7 millió forintot – hívta fel a figyelmet az elnökségi tag. – Ez a hatalmas összeg a hozzánk bekerülõ állatok chippelésébõl, köztelezõ oltásaiból és ivartalanításából adódik össze elsõsorban, de azt is szeretném hangsúlyozni, hogy immár a második éve, a nem kötelezõ parvo-vírus elleni oltást is megkapják a kutyusaink a veszettség elleni oltás mellett.

– A 2017. évben a fejlesztési célunk egy, úgynevezett „lábadozó-épület” megépítése. Az épületet a mûtõnk mellé terveztük, amelyben a beteg, illetve a frissen mûtött kutyák és macskák lennének elhelyezve addig, amíg meg nem erõsödnek. Itt egy fûtéssel, meleg vizes fürdetõvel és elkülönített bokszokkal ellátott, körülbelül 20 négyzetméteres téglaépületrõl van szó – szögezte le dr. Papp Attila. – A fejlesztésre saját részrõl rendelkezésre áll már a megépítéshez szükséges téglamennyiség, illetve az épület alapja, továbbá a közmûvek bekötési lehetõségei is. A lábadozó elkészítéséhez szükséges hiányzó összeget az önkormányzat jövõ évi, fejlesztési célú támogatásától reméljük. Ebben az ügyben jelenleg folynak a tárgyalások Dénes Sándor polgármester úrral.

– Évek óta fontolgatja az önkormányzat egy állati tetem-megsemmisítõ megépítését. Pontos költségvetés nem készült, annyi elmondható, hogy körülbelül 15 millió forintos költségvetéssel kellene számolni a létrehozásához. Állatotthonunk a 2016. év nyarától látja el a gyepmesteri szolgálat feladatait, önkormányzati döntés alapján, egy új gépkocsival is felszerelkezve, délutános és hétvégi ügyeleteket is tartva. A fél esztendõs mûködés legfõbb tapasztalataként azt említhetjük, hogy nem javasoltuk a polgármester úrnak megépíttetni ezt a megsemmisítõt. Ugyanis, a dél-zalai térségben, aztán Nagykanizsa közigazgatási területén, valamint az állatmenhelyen keletkezõ, illetve a lakossági beszállítások alapján a gyepmesteri telepre kerülõ állati tetemek mennyisége messze elmarad a vártnál – ecseteli a jogász szakember. – Ezért inkább, két éves ciklusban gondolkodva, a már említett 2017. évi fejlesztési célkitûzésünk folytatásaként az önkormányzat által megvásárolt új területrész hasznosítását tûztük ki célul.

Az új ingatlanrészen már jelenleg is álló, romos állapotú épületet szeretnénk felújítani, és egy macskák számára épített karantént, mûtõt és lábadozóépületet megépíteni, ha a közgyûléstõl megkapjuk az ehhez szükséges támogatást. Nagyon fontos lenne, hogy a jóval kisebb helyigényû macskák esetében is megoldódjon végre a karanténozások és a kutyás menhelyrésztõl való elkülönítés problémája. Illetve, az új területrészek maradék négyzetméterein pedig a futtatóállományunkat szeretnénk tovább növelni. Jelenleg 4 futtató áll rendelkezésünkre, de a nálunk lakó, és gazdira váró állatok tartási körülményeinek nagymértékû javítása miatt égetõen szükséges lenne további futtatók telepítése, amelyre kézenfekvõnek mutatkoznak az új terület hasznosítatlan részei – zárta mondandóját dr. Papp Attila.

Kanizsa2016-12-08 10:05:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül