Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049009    
Honlapkeszites

Templi József elõadása a Piarista Iskolában

Templi József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök volt a meghívott vendége a Piarista Iskolában tartott Októberi esték rendezvénysorozat hétfõ esti elõadásának.

A láthatóan jó egészségnek és szellemi frissességnek örvendõ 79. évében járó nagyváradi püspök, Templi József ismerõsként jött városunkba, hiszen korábban úgymond „állami vonalon” már járt itt. Ennek kapcsán kifejtette, minden egyházi személynek, papnak külön küldetése, hogy az ateisták és a Krisztustagadók lelki fejlõdését segítse, mondván, nekik jóval több szükségük van a szeretetre, útmutatásra.


E rövid kitérõ után a trianoni döntés idõszakát az õt püspökségben megelõzõ gróf Széchenyi Miklós szellemiségének idézésével, valamint Reményik Sándor költészetének segítségével tolmácsolta az érdeklõdõknek. Mivel a költõ személyes ismerõse volt, így az est folyamán apró részletességgel, hitelességgel ismertette annak példaértékû, rendkívüli lelki gazdagságát. A püspök úr bizonyságot tett arról, hogy a költészet nagy barátja, hiszen Mécs László versei közül is jó néhányat idézett emlékezetbõl.
Az elõadás során többek között gróf Széchenyi Miklós püspökrõl megtudtuk, hogy a trianoni diktátum után nem volt hajlandó hûségesküt tenni a román kormány elõtt, ezért kitoloncolták az országból. A tragédia oly mélyen megrendítette, hogy nem sokkal késõbb elhunyt. Az õ halálát követõen sokáig nem is engedtek a nagyváradi egyházmegye élére püspököt szentelni. Csak egyházmegye vezetõk voltak tisztségben, román jóváhagyással.
Az elõadó elmondta, beiktatása elõtt három kinevezett egyházmegye vezetõ teljesített szolgálatot. Késõbb az általa vezetett egyházmegye munkáját ismertetve kitért arra, hogy tizenhét papot küldtek a világ különbözõ kontinenseire, országaiba, kiknek legfõbb törekvésként a külföldi magyarság megsegítését jelölték meg. Fontos feladatnak tekintik továbbá az egyházi ingatlanok visszaszerzését is. Eddig Nagyváradon négy középiskolát és a Püspöki Palotát sikerült újra birtokba venni, s jelentõs eredményként könyvelik el azt is, hogy a székesegyházuk megkapta a bazilika címet. Céljuk között szerepel a hit szerepének, a család összetartó erejének megerõsítése a lakosság körében, az ifjúság nevelése, oktatása, valamint meggátolni a magyarság létszámának egyre tragikusabb mértékû fogyását.
Czene Csaba2009-10-13 08:11:46


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül