Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358437    
Honlapkeszites

Lovass Tibor: az ország egészét jelenítik meg a helyi televíziók

A hetvenhét helyi televízió az ország egészét jeleníti meg a magyar médiában, és ez olyan alap, amelyre hosszú távon lehet építeni - mondta az MTI-nek a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) novemberben megválasztott elnöke. Lovass Tibor a jogbiztonság, az ismertség és az anyagi biztonság növelését jelölte meg célként az elõtte álló hároméves ciklusra.


A jogbiztonságot nemcsak a médiatörvény adja, de ide tartoznak a szerzõi jogok is, valamint az a jogi környezet is, amelyben a helyi televíziók biztonsággal mûködhetnek - fogalmazott a szakember, aki ismertség alatt egyaránt ért nézettséget és szakmai elismertséget. Kifejtette: szeretné, ha a helyi televíziók adásait minél többen néznék, de számít a szakmai elismerés is, amit olyan állandó és magas minõséggel kell elérni, amelynek hosszabb távon az egész hazai, benne a helyi televíziózást jellemeznie kell.     

Közölte: a helyi tv-k olyan értékeket tudnak összegyûjteni és közvetíteni a helyi közösségek felé, amelyeknek nemcsak helyben lehet megtartó erejük, de érdemes megmutatni másoknak is, ezért érdemes lenne olyan országos mûsorban, mûsorsávban gondolkodni, amelyet a helyi televíziók állítanának össze a mûsoraikból.     

Kitért arra is: az évtizedek során a helyi médiumoknál olyan szakemberek tanulták meg a szakmát, akik országos csatornáknál váltak ismertté. Ugyanakkor figyelmeztetett: a vidéki médiában - legalábbis a Nyugat-Dunántúlon - ma már munkaerõhiány van, a helyi televíziók nehezen találnak szerkesztõ-riportert, operatõrt, vágót, felkészült marketingszakembert. Ennek oka szerinte, hogy a vidéki egyetemeken megszûntek a médiaszakok, a fõvárosi egyetemeken és médiaintézetekben végzett fiatalok pedig nem akarnak vidéken letelepedni. A helyzet megoldását abban látná, ha a hazai médiaoktatásban is bevezetnék a duális képzési formát, a helyi televíziók pedig gyakorlati helyként be tudnának kapcsolódni, legalább a vidékrõl jelentkezõ médiaszakos hallgatók oktatásába. Ezenkívül a HTOE-nek szerinte a médiaszakemberek továbbképzésében lehet és kell is a jövõben nagyobb szerepet vállalnia.     

A HTOE elnöke úgy látja, az anyagi biztonságot továbbra is a fenntartói támogatásokkal, a pályázati forrásokból, valamint a nézettség növelésével, a rendelkezésre álló reklámidõ hatékony értékesítésével, illetve olyan minõségi mûsorok elkészítésével lehet biztosítani, amelyek más csatornák számára is eladhatóak. A független filmesek támogatása, a fesztiválok szervezése a helyi televíziók számára a szakmai elismeréseken túl a filmezés megszerettetésével az utánpótlást is biztosíthatja - tette hozzá.     

Lovass Tibor a Szombathelyi Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója, korábban több mint egy évtizeden át irányította a Zalaegerszegi Városi Televíziót, megszervezte az immár tizenharmadik évében járó Göcsej Filmfesztivált, emellett megálmodója és elindítója a Savaria Filmfesztiválnak is, amely harmadik esztendeje szintén a független filmesek országos találkozója.

MTI - Kanizsa2016-12-07 10:40:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül