Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51111251    
Honlapkeszites

Világkuckó - 10 éves a Honvéd Kaszinó tudományos ismeretterjesztõ programsorozata

A program minden alkalommal távoli országokba repíti az érdeklõdõt. A legújabb kiállítás Benyovszky Móric nyomában jár.


A programsorozatot 10 évvel ezelõtt Gelencsér Gábor tanár, újságíró ötlete alapján indította el a Honvéd Kaszinó. Létjogosultságát a pénteki kiállítás-megnyitó résztvevõinek száma mellett a sorozat 10 éves múltja is bizonyítja. „Volt néhány legendásan jó rendezvényünk, ahol bizony a falakat szinte odébb lehetett volna tolni, annyi ember érdeklõdött. Nagyon hangulatosak, nagyon érdekesek voltak. És azok az emberek, akik szeretnek utazni, akiket érdekel a földrajz, a világ, azok mind szívesen jönnek” - mondta el Híradónknak Halmos Ildikó a Honvéd Kaszinó igazgatója.

Az évfordulón újra Afrika az úti cél, ennek magyarázata, hogy az eddigi egyik legsikeresebb rendezvényük is Afrikával, illetve Benyovszky Móric életútjával volt kapcsolatos. Dr. Gyuricza László egyetemi docens nagy örömmel vállalta a kiállítás megnyitását, hiszen õ maga is Afrika, illetve Madagaszkár szerelmese. „Afrika mindenképpen az a kontinens, ami már a gyermekkorban ott van, hiszen a legelsõ egzotikus világot többnyire Afrika szokta megjeleníteni, megtestesíteni. Az oroszlánok, zsiráfok, zebrák, szavannák világában” - vélekedett Dr. Gyuricza László egyetemi docens.

A Világkuckó célja egyfajta tudományos ismeretterjesztés, ahol nemcsak a látványról van szó, hanem a kultúrák bemutatásáról is. „Itt a kiállításon 20 afrikai ország nemzeti zászlója látható, emellett egy nagyon érdekes és ritka kuriózum. Benyovszky Móric elsõ madagaszkári expedíciójának francia nyelvû jelentését lefordították magyarra, illetve reprint kiadásban jelent meg. Tehát ugyanúgy, mint ahogy az 1772. évi jelentés, ami úgynevezett protokoll volt. Ez francia nyelven íródott. És ennek egyik példányát a Magyar Madagaszkári Baráti Társaság elnöke, dr. G. Németh György a Világkuckónak adományozta” - hangsúlyozta Gelencsér Gábor tanár, újságíró.

A relikvián és nemzeti zászlókon kívül további érdekességeket kínál a tárlat: a vitrinekben afrikai pénzek, érmék, bankjegyek, bélyegek láthatók.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-12-04 07:49:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül