Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358476    
Honlapkeszites

Élõ népmûvészet

Karácsony és népmûvészet címmel nyílt meg a Hevesi Sándor Általános Iskola legújabb tárlata. A kiállítás rendhagyó és összmûvészeti, hiszen mézesbábok, fafaragások és kerámiák egyaránt díszítik az intézmény galériáját.


A hagyományokhoz híven zenés-irodalmi mûsorral köszöntötték az ifjúsági megnyitón résztvevõ alkotókat a hevesis kisdiákok, majd Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója szólt a tárlat anyagáról. „A magyarság, a magyar parasztság a használati tárgyait mindig is díszítette. A díszek sok esetben a honfoglalás elõtti idõkbõl átörökített motívumok, ilyenek azok, amelyeket a tarsolylemezeken láttok vagy azok a virágmotívumok, amelyek a kerámiákon láthatóak, és mindenképp meg kell említenem a mézesbábos mesterséget és a hozzá tartozó faragványokat is” - mondta Száraz Csilla a Thúry György Múzeum igazgatója.

A népi iparmûvészek a magyarságot szimbolizáló jelképeket megõrzik és átörökítik, alkotásaik tárgyát azonban némileg modernizálják, így válik élõvé a népmûvészet. „Olyan dolgokat is elkezdtem tervezni, úgy érzem nemcsak a szépség és az autentikusság miatt, hanem a használhatósága miatt is, ami csodálatosan mutat egy mai otthonban” - mesélte Némethné Balogh Ildikó mézesbábos.

Fából és szaruból készült játékok, bõrtárgyak, fazekastermékek és fafaragagások képezik az idei népmûvészeti karácsonyt a Hevesi-iskolában. A kiállítást december 21-ig lehet megnézni.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-12-02 06:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül