Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55390203    








Honlapkeszites

Újra kinyílt a céhláda Nagykanizsán

Négy szakma tizenkilenc képviselõje: szakácsok, cukrászok, épület- és szerkezetlakatosok és gépi forgácsolók kapták meg mesterlevelüket. A magas presztízsû tanúsítványokat pénteken adták át a Vasemberházban.

Az ünnepély az elnökség bevonulásával kezdõdött, majd a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Polay József kinyitotta a céhládát. A több száz éves hagyományok megtartása is jelzi: a mesterlevél olyan többlettudást feltételez, amely a társadalom és a kormányzat megbecsülésére is érdemes.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ kérdésünkre elmondta: „A legfontosabb egy-egy ilyen mesterlevél-átadón számomra az, hogy vannak olyan emberek, akik motiváltak és ki akarnak emelkedni az átlagból: meg akarják mutatni, hogy többet tudnak és többet akarnak – ilyenek a mesterek. És ez példa lehet mások számára arra, hogy ha ki akarnak emelkedni az átlagból, az az õ presztízsüket is növeli. Az a szaktudás, ami ezeknek az embereknek a birtokában van, gyorsabban elkel a piacon és – nem egy utolsó szempont – több pénzért, magasabb jövedelemért.”


A mesterjelöltek saját szakmájukban is elmélyültek, de vállalkozási és pedagógiai ismeretekre is szert tettek. Így a tanúsítvány birtokában lehetõségük nyílik a szakmunkás tanulók gyakorlati oktatására.

„Aki felnõttként, munka és család mellett vállalja, hogy visszamegy az iskolapadba, mert több szeretne lenni, többet szeretne tudni, annak minden elismerésem. És legyenek fiatalok, akik érdeklõdnek, és kíváncsiak arra, ezek a szakmák mit jelentenek, és milyen szép dolog valamit alkotni” - véli Dénes Sándor polgármester.

A mostani képzéseken négy szakma 19 képviselõje vett részt. Mint azt dr. Polay Józseftõl, a NAKKIK elnökétõl megtudtuk: „Van egy keretszám, amely minden évben rendelkezésre áll, erre a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosít forrást, 80%-ban támogatja. Egy-egy ilyen képzés sok százezer forint – gondoljunk csak bele, egy jó ebéd összeállítását hányszor kell megpróbálni, mennyi alapanyagot kell felhasználni, mennyi idõ, a tanárt meg kell fizetni, tehát nem egy olcsó mulatság. De mivel presztízse van, és taníthatnak vele, ezért sokan érdeklõdnek, már a jövõ év vonatkozásában is közel 50 érdeklõdõ van.”

A mester vizsgabizottságok elégedettek voltak a mostani jelöltekkel, akik hozzáállásukban és teljesítményükben is példát mutatnak az utánuk jövõknek. „A munkahelyen is elvárják, hogy fejlõdjünk, menjünk versenyekre. Ez igazából egy kihívás volt nekem is és a többieknek is” - árulta el Dianiska Dániel szakács mester.

A mesterjelöltek eskütételét követõen szakmánként átadták a mesterleveleket, majd az ünnepség végén lezárták a céhládát.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-11-26 06:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül