Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982681    
Honlapkeszites

A fiataloknak a fizetés, az idõsebbeknek a biztonság a fontosabb

A 40 körüli munkavállalók keresik a legtöbbet, a legkevesebb fizetésre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdõk számíthatnak Magyarországon. A fiataloknak a fizetés, az idõsebbeknek a biztonság a fontosabb - derül ki a Workania állásportál által mûködtetett Fizetesek.hu online bérfelmérés legújabb kutatásából.


A Workania közleményében ismerteti: a legtöbbet a 35-44 éves munkavállalók keresik, bruttó átlagfizetésük 345 ezer forint. A képzeletbeli dobogó második fokán a 25-34 évesek vannak havi 315 ezer forintos bérrel, míg a 45-54 évesek átlagosan 300 ezer forintot vihetnek haza. Tõlük messze lemaradva követi õket a munkaerõpiac két legveszélyeztetettebb korcsoportja, az 55 év feletti munkavállalók, illetve a 25 év alattiak. Az elõbbi csoport várható fizetése bruttó 250 ezer forint, az utóbbié pedig 210 ezer.     

A pályakezdõk a tapasztalatlanságuk miatt, az idõsebb dolgozók pedig a korukat érintõ megkülönböztetés miatt kerülnek hátrányos helyzetbe. Vannak azonban olyan területek, ahol mindkét korcsoport elõnyöket élvezhet. A pályakezdõket örömmel vadásszák le például az informatikai, mérnöki cégek nem csak állásbörzéken, hanem különbözõ gyakornoki programokon keresztül is. A szakmunkások körében pedig akkora a hiány, hogy az iskolából kikerült fiatalokra és a tapasztalt szakemberekre is hamar lecsapnak a munkaerõ-közvetítõ cégek. Nem csak a diplomásoknak és szakmunkásoknak vannak lehetõségeik, nagy a munkaerõhiány a kiskereskedelemben is.     

A kutatásból az is kiderül, hogy a két generáció nem ugyanazt tartja fontosnak, a fiataloknak jobban számít a fizetés nagysága, az idõsebbeknek pedig a biztonságérzet. Ezt támasztja alá az is, hogy a 18-24 éves korosztály az egyedüli, ahol az álláskeresõk többet kérnek, mint amennyit ténylegesen kaphatnának. A Workania.hu adatbázisába feltöltött önéletrajzokban megadott fizetési elvárások elemzésébõl kiderült, hogy minden korcsoport harmadával kevesebbet kér, mint a reális keresetek átlaga. Ez alól egyedül a legfiatalabb generáció képez kivételt, amely átlagosan 250 ezer forintot szeretne keresni, közel 20 százalékkal többet, mint a korcsoport átlagfizetése.

MTI - Kanizsa2016-11-24 06:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül