Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760789    
Honlapkeszites

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

A mézlovagrendek felvonulásával, méhészbállal, hazai és határon túli mézkülönlegességek és méhészeti termékek bemutatójával kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdõdik november 26-án Zalaegerszegen, a sportcsarnokban.


A fesztiválra és a mézlovagrendek szakmai találkozójára a sárréti, észak-bácskai, alföldi, tolnai és zalai, valamint székelyföldi méhészek hozzák el mézkülönlegességeiket - hangzott el pénteken a rendezvény programjait ismertetõ sajtótájékoztatón.     

A fesztivál célja a mézfogyasztás népszerûsítése - hangsúlyozta Czémán László, a söjtöri méhészek egyesületének elnöke, hozzátéve, hogy Magyarországon rendkívül alacsony, 70-80 dekagramm az egy fõre jutó évi átlagos mézfogyasztás, míg az európai uniós átlag 2 kilogramm fölött van.     

Hozzáfûzte: a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete a kétnapos rendezvényen a szakma, a méhészet értékeire is szeretné felhívni a figyelmet.     

A termelõi vásáron gazdag mézkínálattal várják a látogatókat: köztük a legnépszerûbb, hungarikumnak számító magyar akácmézzel, de gesztenyébõl, napraforgóból, harmatvirágból, levendulából és más különleges virágból készült mézet is kóstolhatnak a látogatók.     

Idén arra kérték a méhészeket, hogy kristályosodó mézet, úgynevezett ikrát is hozzanak magunkkal, hogy bemutathassák a mézkészítés egyik folyamatát.     

Vigh László, a térség országgyûlési képviselõje (Fidesz) kiemelte: a méz az egészség szimbóluma, a fesztiválon kínált méz pedig garantáltan megbízható termelõtõl származik, a méhészek arcukat, nevüket adják a termékükhöz.     

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere hozzátette: a termelõk fantasztikus kínálattal jelennek meg a fesztiválon, amelyen a látogatók számos információhoz juthatnak a mézrõl és a helyi termékekrõl.

MTI - Kanizsa2016-11-22 08:00:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül