Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311642    
Honlapkeszites

Diákokra emlékezve helyeztek el botlatóköveket Zalaegerszegen

Hét egykori, 1944-ben elhurcolt, majd koncentrációs táborban meghalt diákra emlékezve helyeztek el botlatóköveket - réztáblával fedett kockaköveket - hétfõn Zalaegerszegen, a Zrínyi gimnázium elõtt, volt osztálytársuk kezdeményezésére.


Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy annak idején "minden gyûlölet, kirekesztés, megbélyegzés" éppen az iskolákban kezdõdött, ezért is fontos, hogy a mai diákok soha ne legyenek közönyösek hasonló jelenségekkel szemben.     

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke úgy fogalmazott: nem a borzalomról, hanem a hiányról van szó a megemlékezés kapcsán, mert ezeknek a diákoknak nem volt arra esélyük, hogy tanuljanak, felnõjenek.     

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere egyebek közt arról beszélt, hogy a 2007-ben Gunter Demnig német mûvész által indított európai kezdeményezés keretében botlatóköveket mindig az egykori deportáltak utolsó lakóhelye elõtt helyezik el. Zalaegerszegen - ahol eddig három hasonló botlatókövet süllyesztettek egy-egy lakóház elõtti járdába - most egykori iskolájuk elõtt helyezték el a hét diák nevével és elhurcolásuk idejének évszámával jelölt kockaköveket és rajtuk a réztáblát.     

Hozzátette: ezek a kövek örök figyelmeztetésként, mementóként szolgálnak a közöny és a feledés ellen. Arra is figyelmeztetnek, hogy az erõszakot mindenkinek vissza kell utasítania.     

Az emlékkövek elhelyezését kezdeményezõ Andor Imre - egykori osztálytárs, aki túlélte a holokausztot - az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy milliók estek áldozatul a gyilkos eszmék megalkotóinak. Magyarországon a holokauszt "szinte eltörölte a Föld színérõl" a vidéki zsidóságot.

MTI - Kanizsa2016-11-21 14:31:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül