Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795752    
Honlapkeszites

Néprajzi kiállítás nyílik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban

A régmúlt idõk hagyományait, mesekincsét felidézõ néprajzi kiállítás nyílik jövõ szerdán Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.


A kiállítás fõcímének - Marokba szõtt mesék - szimbolikus jelentése van: a paraszti világban a közösen végzett munkáknál, kukoricafosztásnál, fonásnál vagy a tollfosztóban az emberek daloltak, beszélgettek, meséltek egymásnak. A történetek szájról szájra jártak, és miközben a kéz szorgosan dolgozott, tovább szõtték a meséket, estérõl estére újabb fordulatokkal bõvültek a történetek - mondta el Szabó Tímea néprajzos az MTI-nek, hozzátéve, hogy a régi paraszti világban a mesék, mondák nagy része a felnõtteknek szólt.     

A néprajzi kiállítás bemutatja, miként éltek egykoron az emberek, mit dolgoztak, és egyben azt is, hogy munka közben milyen meséket találtak ki. A néprajzi tárgyakat enteriõrökben jelenítik meg, láthatók lesznek a falusi élet fõbb színterei: a gazdasági udvar, a szoba- és konyharészletek mellett berendeznek egy fonósarkot is.     

Az enteriõrökhöz számos népmese kapcsolódik, a konyhában a kenyérsütést a Kicsi dió meséje idézi fel, a gazdasági udvarban megelevenedõ mese pedig azt mutatja be, hogy a pokolból érkezõ kisördög csodálatos erejével hogy könnyítheti meg a szegény favágó vagy a szántóvetõ életét. A pásztornépmûvészetet a faragó- díszítõ motívumkincseken keresztül tárják a látogatók elé, a pásztormesékben Mátyás király igazmondó juhászát és az Aranyszõrû bárányt jelenítik meg - ismertette Szabó Tímea.     

Az enteriõrökhöz kapcsolódó népmeséket múzeumpedagógiai foglalkozásokon dolgozzák fel. A mesevilágot színes falfestményen jelenítik meg, a családok vagy az iskolákból, óvodákból érkezõ kisebb csoportok ebben a környezetben szõhetik tovább a molinókon olvasható, eredeti szókincset, tájszavakat is tartalmazó meserészleteket - emelte ki a zalaegerszegi múzeum néprajzosa.     

Kitért arra is, hogy a kiállítás megrendezése elõtt a múzeum nagyon sok felajánlást kapott, így arra is lesz lehetõség, hogy a régi korok mesevilágát diavetítõvel is megidézzék.     

A kiállítást a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai álmodták meg és valósították meg. A tárlatot a helyi gyûjtemények anyagával kiegészítve több helyszínen is bemutatták, a zalai megyeszékhelyre a Marcali Múzeum tárgyaival kibõvítve érkezett a kiállítás.     

A Göcseji Múzeum anyagát is tartalmazó, Marokba szõtt mesék - Régmúlt idõk tárgyaival a mesék világába elnevezésû kiállítás február 25-ig tekinthetõ meg Zalaegerszegen.

MTI - Kanizsa2016-11-19 11:56:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül