Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046395    
Honlapkeszites

Fotókon tárul fel Kiskanizsa múltjának egy különleges szeglete

Megnyílt a kiskanizsai esküvõi viseletet és a házasságkötéssel kapcsolatos szokásokat bemutató fotókiállítás. A Holtomiglan, holtodiglan címû tárlat a Thúry György Múzeum Fõ utcai épületében látható. A településrész múltjának legfontosabb pillanatait bemutató tárlat az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a múzeum munkatársainak közös kutató- és gyûjtõmunkájának eredménye. A képek a XX. század egészén végigívelnek, és mindegyik különös, megható vagy drámai történeteket hordoz.


„Anyai nagyapám, anyai nagyanyám” - nem Horváth Ferenc volt az egyetlen, aki hozzátartozóira talált a kiállításon. Dénes Sándor polgármester szülei esküvõi fotója elõtt nyitotta meg a tárlatot. Az esküvõi szokásrend már hetekkel a szertartás elõtt, a készülõdés ideje alatt is erõsítette az egymáshoz tartozás érzését. A kiállítás anyagának összeállításakor is fontos szempont volt a kiskanizsai identitás megtartása „Hiszem és vallom, hogy minden településnek van egyéni arculata. Ezt az egyéni arculatot meg kellene õrizni, illetve átmenteni a következõ generációnak” - véli Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke.

A csaknem száz évet felölelõ kiállítás anyaga nemcsak a településrészen élõk számára fontos, hanem a múzeumnak is. Száraz Csilla, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: „Egy fénykép csak akkor él, ha tudjuk, hogy ki van rajta, kik vannak rajta, ismerjük azoknak az embereknek a történetét. Ebben segít nekünk Horváth Jánosné és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület, és azok a kiskanizsai emberek, akik odaadják ezeket a felvételeket.” A gyûjtemény rendezéséhez segítséget nyújtó történész szerint egy speciális közösség szokásai váltak láthatóvá a képek segítségével. Mint arra Kunics Zsuzsanna rámutatott: „Nagyon sok hasonlóságot mutatnak a zalai településekével, de nagyon sok sajnos már csak az emlékezetben élõ, de sajátságos szokással is rendelkeznek az esküvõket, az öltözetet, különösen az esküvõ elõtti, a párválasztási és a lakodalmi szokásokkal kapcsolatosan.”

Dénes Sándor polgármester büszke kiskanizsai gyökereire. Az egyesület jóvoltából kilencedik alkalommal találkozhat szûkebb közössége emlékeivel. „Most itt nosztalgiázhatunk sokan, mert akik itt megjelentünk, mindannyian ismerõsöket találhatunk. Nagyon fontos dolgok ezek mindannyiunk számára, de nekem ez a mai különösen az” - árulta el a polgármester. A XX. századi Kiskanizsát esküvõi fotókon keresztül bemutató tárlat 2017. március 31-ig látogatható.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-17 09:34:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül