Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319565    
Honlapkeszites

Átfogó kötet jelent meg Nagykanizsa építészetérõl

Az õskori építménymaradványoktól a posztmodernig öleli fel Nagykanizsa építészetét Deák-Varga Dénes újonnan megjelent kötete. A gazdagon illusztrált könyvet a Nagykanizsai Városvédõ Egyesület adta ki.


A Nagykanizsa építészete és építészei címû kötet hiánypótló darabja a város helytörténeti irodalmának. A szerzõ stílusokra bontva mutatja be azokat az épületeket és köztéri alkotásokat, amelyek mellett nap mint nap elhaladnak az emberek, mégis keveset tudnak a történetükrõl. A szerzõ, Deák-Varga Dénes egy-két érdekességre is felhívja a figyelmet: „A nagykanizsai zsinagógának a lehetséges tervezõje a véleményem szerint nem azonos azzal, akirõl a hivatalos szakirodalom állítja. Õ inkább csak a rajzoló vagy az egyik építõmester lehetett. Én azt gyanítom, egy francia építész munkája, legalábbis az alapkoncepció. Egy másik nagykanizsai érdekesség: A Bogenrieder-palota a Fõ utcán. Egy gyönyörû szecessziós épület, aminek a szerzõjét nem ismerjük, de ebben a könyvben van egy hipotézis, amely szerint lehet, hogy egy híres temesvári építésznek az alkotása.”

Az idén 30 éves Nagykanizsai Városvédõ Egyesület az önkormányzat és a Zala Megyei Építész Kamara támogatásával adta ki Deák-Varga Dénes könyvét. A kötethez Dénes Sándor polgármester írt elõszót. „Azon túl, hogy beleléphetünk városunk építészetének idõfolyamába, bepillanthatunk a házak, otthonok, intézmények, épületremekek belsõ világába is, megtudva, miként képzelték el elõdeink az életük terét, a város elrendezését, hogyan gondolkodtak szépségrõl, kényelemrõl, praktikumról” - fogalmazott a polgármester. Nagykanizsa városi fõépítésze a forrásként megjelölt szerzõk munkájáról tisztelettel emlékezik meg könyvében, a sok nézõpontúság mellett ugyanakkor saját, egyéni látásmódjának is teret enged – ezt már Lehota M. János esztéta mondta, aki a kiadvány méltatásakor arra is felhívta a figyelmet: az egyes építészeti korszakok a város fejlõdésének és lakóinak is tükröt tartanak.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-16 09:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül