Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408276    
Honlapkeszites

Csok - A kedvezmény változatlanul keresett a bankoknál, az alapszámla és az egyszerûsített bankváltás iránt azonban alig van érdeklõdõ

Nõtt az új lakás építésére vagy vásárlására családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevõk száma az MTI-nek nyilatkozó pénzintézeteknél, míg az alapszámla és az egyszerûsített bankváltás lehetõsége iránt minimális az érdeklõdés.


A bankok adatai szerint a fõ trendek nem változtak, a legtöbben továbbra is használt lakás vásárlására fordítják a támogatást, azonban egyre többen veszik igénybe a csokot új lakáshoz is. Ezt elõsegíti a kiadott új lakásépítési engedélyek számának ugrásszerû növekedése, és a csok feltételeinek szeptemberi könnyítése is, amely szerint egyebek mellett a tervezés, építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal.     

A csok-támogatások mintegy felét folyósító bank, az OTP Bank idén 7542 alkalommal, 14,8 milliárd forint támogatást folyósított, az egy család által kapott összeg átlagosan 2 millió forint. A legtöbb kérelem a fõvárosi agglomerációból érkezik és nõ az újlakás vásárlására, építésre fordított támogatás aránya is.     

Idén az igénylések csaknem felénél 2 gyermek után kérték a támogatást a szülõk, majd 30 százalékos aránnyal a 3 gyerekes családok következnek. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a családok 60 százaléka 3 gyermek után igényli a csokot, közülük 10-bõl csaknem 9-en a további 10 milliós kedvezõ kamatozású támogatott hitelt is igénybe veszik - írták.     Az OTP adatai szerint új lakás vásárlására a családok 4 százaléka, építésre 17 százalék, míg bõvítésre 2 százalékuk fordítja a csokot.     

A K&H Bank 1796 csok-kérelmet fogadott be július végéig, 4,5 milliárd forint értékben, ebbõl 1312 esetben kötöttek szerzõdést, amelynek értéke 3 milliárd forint. Az átlagos támogatási összeg mintegy 2,3 millió forint - derült ki a bank adataiból. A K&H 10,4 milliárd forint értékû hitelkérelmet fogadott be, valamint 236 áfa-visszatérítéses támogatási kérelmet is.     

Az UniCredit Banknál csaknem 1200-an igényelték a csokot, az adó-visszatérítést, valamint a kamattámogatott hitelt az év eleje óta. A hiteligénylések kétharmada használt lakáshoz kapcsolódik, de nõ az építéshez felvett támogatások száma is, amely mintegy a negyedét teszi ki a kérelmeknek. Az új lakás vásárlásához igényelt támogatások aránya továbbra is néhány százalék a banknál.     

A CIB Banknál is sokan érdeklõdnek a csok iránt, és az igénylõk 75 százaléka hitelt is felvesz. Mintegy 60 százalékuk használt lakás vásárlásra veszi igénybe a támogatást, míg csaknem 35 százalék építkezéshez, 3 százalék bõvítéshez, és csak kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához. A bank várakozása szerint ezek az arányok a lakásépítések, illetve a módosított feltételek hatására megváltozhatnak, több új lakást vehetnek a csokból és az ahhoz kapcsolódó hitelbõl.     

A pénzintézetek válaszai szerint eddig elenyészõ érdeklõdést tapasztaltak az októbertõl elérhetõ alapszámla és az egyszerûsített bankváltás iránt.     

Az UniCredit szerint az alapszámlával kapcsolatos ügyfélkérdések és visszajelzések azt mutatják, hogy vidéken várhatóan többen vehetik igénybe, mint a fõvárosban. Az elmúlt idõszakban számos olyan ügyfél érkezett a bankhoz, akik azért vették igénybe az egyszerûsített bankváltást, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek az UniCredit Bankhoz, míg elenyészõ volt azok száma, akik más bankot választottak - írták.     

Az OTP Bankban átlagosan 100 alatt van az egyszerûsített bankváltási igényt benyújtók száma, és párszáz igény érkezik más banktól az OTP Bank számára.

MTI - Kanizsa2016-11-15 08:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül