Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044784    
Honlapkeszites

Új tárlat nyílt a Batthyány-gimnázium galériájában

Szó szerint új világokat tárnak fel Papp Miklós zalaegerszegi mûvésztanár mágikus realista festményei. Az alkotásokat a Batthyány Lajos Gimnázium Hyány Galériájában lehet megnézni.


Új kiállítás nyílt a gimnázium kisaulájában. A paravánokon valóságos élethelyzetek, problémák és kérdések álomszerû feldolgozása látható.

Papp Miklós festményei nyolc, Új-Zélandon eltöltött év benyomásait õrzik. „Mivel a déli féltekén van, még a nap is északról süt. A közlekedés is a másik oldalon van, a víz is az ellentétes irányból örvénylik lefelé a csapból. Ez az embert arra ébreszti rá, hogy a világ fantasztikus: részben megérthetõ, ugyanakkor kutatni kell a problémákat, amikre meg kell próbálnunk valamilyen magyarázatot adni. Én már ez elõtt, tehát Magyarországon is festészettel foglalkoztam, ezért nekem ez a módszer adódott a világ magyarázásához, megértéséhez" - mondta Papp Miklós mûvésztanár.

Az alkotó önmagáért beszélõ motívumvilággal, meseszerûséggel és keserédes humorral új nézõpontokat, ötleteket vet fel, ennek pedig az igazi nyertesei a batthyánys diákok – véli Stamler Lajos. „Aki a képek logikája szerint képes gondolkodni, az tulajdonképpen egy új nyelvet tanul meg. Minden nyelv, amit megtanulunk, nagyon erõsen visszahat az agyunkra. Egy új hálózatot, kapcsolatrendszert épít ki, amelyek nemcsak a nyelv megértésében segít bennünket, hanem a dolgok megértésében, a következõ probléma megoldásában.”

A kiállító mûvészete a mágikus realizmushoz áll a legközelebb, ugyanis a szürreális témák egy nagyon is tudatos tervezési folyamattal és festéstechnikával párosulnak.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-12 10:25:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül