Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049635    
Honlapkeszites

Zeneóriások Nagykanizsán – a klasszikus muzsika színe-java egy sorozatban

Pazar mûsorajánlat, európai hírû szólisták és ünnepelt zenekarok érkeznek Nagykanizsára, hogy õsztõl tavaszig a saját városában hallgathasson csodamuzsikát a nagyközönség.

Az ország nagy hangversenytermeihez méltó fellépõkkel tervezte meg nagykanizsai évadát a Filharmónia Magyarország. A Fortissimo sorozaton belül Magyarország vezetõ együtteseit – a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a Budapesti Vonósokat és az Anima Musicae Kamarazenekart – invitálta a zalai nagyvárosba.


A program részleteirõl tartott sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetõ igazgatója a Fortissimo bérletrõl szólva kiemelte: „Nagykanizsára ebben az összeállításban más helyszínen sehol nem szereplõ zenei különlegességeket hozunk, nagyszerû mûvészekkel. Igazi közönségkedvenc darabokat, magas színvonalú elõadásokat és európai hírû szólistákat egyetlenegy bérleten belül kínálunk, így a muzsikakedvelõknek a saját városukban nyílik lehetõség fõvárosi zenei élményekre.” A Filharmónia Magyarország nemcsak az együttesek kiválasztásának egyediségében gondolt a Zala megyei és a régió közönségére, de maguk a darabok is igazi zenecsodák. A szezonnyitó elõadáson, 2016. november 16-án, szerdán este az Anima Musicae Kamarazenekar, G. Horváth László mûvészeti vezetésével Molter: D-dúr trombita versenyét, Rossini: C-dúr vonósszonátáját, és egy igazi különlegességét Vivaldi: C-dúr két trombitára írt versenymûvét, és Debussy: g-moll vonósnégyesének vonószenekari változatát hozza el a zeneszeretõ közönségnek. A formáció folyamatosan új kihívásokat keresõ, az európai szintû hangzásra és a magyar zenei hagyományokra építõ küldetést teljesít. A hangverseny szólistái az ország kiemelkedõ fúvós muzsikusai, Solymosi Péter és Mátyás Tibor, a Pannon Filharmonikusok trombitamûvészei lesznek. A fõváros évek óta örömmel várja a Budapesti Fesztiválzenekar karácsonyi programsorozatát, mely idén Nagykanizsán is egy igazán különleges válogatás-koncerttel varázsol ünnepi hangulatot. Színházi kísérõzene, balettzene és szimfóniatételek kerülnek a fõvárosi zenekar és a Filharmónia Magyarország közös ajándékdobozába: 2016. december 29-én, csütörtökön várják a családokat, a régi rajongókat vagy a muzsikával épp csak ismerkedõket egy igazi közös zenei élményre. A nagykanizsai esemény kiemelt szerepet kapott az együttes zsúfolt évi programjában, mûsorát a dirigens Takács-Nagy Gábor egy évszázad remekeibõl állította össze, hogy a zalai nagyvárosban is fortissimo-ban megszólalhassanak Beethoven, Grieg, Csajkovszkij, Saint-Saëns, Dukas, Ravel és Mendelssohn mûvei. A szólista szerepét Várdai István gordonkamûvész, a világ egyik legkeresettebb hangszeres elõadója fogja betölteni.

A karácsonyi ünnepkör után a karneváli idõszak is tartogat zenei csemegéket. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nemcsak Magyarország kiemelt zenei együttese, de külföldi koncertpódiumok szívesen látott és megbecsült zenekara is. A Fortissimo bérletben adott, 2017. február 8-i, szerdai koncertjüket Dénes István vezényeli. Dvoøák, „Karnevál” néven ismertté vált nyitánya mellett megszólal 9. szimfóniája is. Február lévén a szerelmes melódiák sem maradhatnak ki a mûsorból: a boldog békeidõk Bécsét felidézõ, édes-bús keringõ tételeirõl híres Sosztakovics-alkotás, a Jazz-szvit fejezi be a lírikus zenei utazást.

S hogy a kamarazene rajongói se maradjanak zenei örömök nélkül, a Budapesti Vonósok fellépése a garancia. A Los Angeles Times által a kamarazenekarok Rolls-Royce-ának emlegetett nagyszerû vonós együttes a nagykanizsaiakat sem hagyja maradandó zenei élmények nélkül távozni. 2017. április 19-én, szerdán Botvay Károly mûvészeti vezetésével parádés mûsorral készül a Filharmónia Magyarország számtalan koncertjét hangos sikerrel záró együttes.

A 19 órakor kezdõdõ hangversenyek helyszíne a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ. A bérletek 10 900 forintos áron, a jegyek 2 900 forintos és 4 900 forintos áron válthatók a HSMK szolgálatánál hétfõtõl péntekig 14.00-18.00 óra között, valamint a www.jegymester.hu oldalon. További információ a www.filharmonia.hu honlapon található. Lehota János polgármesteri kabinetvezetõ az elmondottakhoz hozzáfûzte: ezzel a bejelentéssel egy olyan lécet ugrik meg a város, amely egyértelmûen szolgálja a hosszú távú stratégiájának céljait. Bíznak benne, hogy a lakosság fogékony lesz a bérlet elõadásaira, és sokszor megtelnek a HSMK koncerttermei.

B.E.2016-11-10 09:12:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül