Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983623    
Honlapkeszites

Ferenczi György Szakmai Nap a javítóintézetben

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának kezelésében lévõ Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye szolgált az idei Ferenczi György Szakmai Nap helyszínéül.

A konferenciát megelõzõ sajtótájékoztatón rész vett Szarka Attila, a Ferenczi György Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az EMMI Szociális- és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság fõosztályvezetõ-helyettese, Gulyásné dr. Kovács Erzsébet a Szociális és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság fõosztályvezetõje, Nagy Kálmán, a Debreceni, egyben a kanizsai intézmény igazgatója, valamint Gólya István a kanizsai intézmény igazgatóhelyettese, egyben telepvezetõje.


Szarka Attila egyebek mellett elmondta: 21. éve járja a javítóintézetek és a speciális gyermekotthonok zárt világa ezt az utat, aminek a mostani állomása Nagykanizsára ért el. 21 éve azon dolgozik az alapítvány, hogy a fiatalon elhunyt jeles gyógypedagógus, javítóintézeti szakember, Ferenczi György érdemeit megõrizzék, ápolják. És ebben az õrzésben, értékvédelemben keresik az olyan munkatársakat, vezetõket, akikrõl azt látják, hogy munkásságukkal hasonlóképpen szolgálják a gyermekek érdekeit, jogait. Ezeket az embereket ezen alkalommal emléklappal és emlékéremmel jutalmazzák meg. A Ferenczi Díj nem állami kitüntetés, egy civil szervezet adja és talán éppen ez az egyik ereje is.

A konferencián megvitatják a szakma módszertani kérdéseit és jogi terét, és betekintést engednek e zárt világ terébe. Megnyílnak ilyenkor a kapuk jelképesen és konkrétan is. Nagyon sokan látogatják ezen a napon az intézményt. Az intézmények munkatársai mellett bírák, ügyészek, rendõrök, pedagógusok is részt vesznek. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet elmondta, az ezekben az intézményekben elhelyezett nagyon nehéz sorsú, számos esetben nemcsak elkövetõ, hanem áldozat gyerekek érdekeit képviselte minden lehetséges fórumon Ferenczi György, akit még õ is ismert. Többek között az is az õ érdemei közé tartozik, hogy kezdeményezõje volt annak, hogy a fiatalkorúak elõzetes letartóztatását javító intézetekben is végre lehessen hajtani.

Nagy Kálmán igazgató hozzászólásában kiemelte: a nagykanizsai javítóintézet hazánk legfiatalabb javítóintézete. A javító-nevelõ intézeti kultúra több mint 100 éves múltra tekint vissza, és az ezt követõ 100 év után történt az a korszakos fejlesztés a gyermekvédelmi ágazaton belül, hogy speciálisan erre a célra, zöldmezõs beruházásban megépült hazánk 5. javítóintézete. A szakmai ellátás megalapozása érdekében különleges szakmai összefogásra került sor. Az összefogásban részt vett az aszódi, a budapesti, Szõlõ utcai, a rákospalotai és a debreceni javítóintézet. A szakmai közösség nemcsak azt tûzte ki célul, hogy a joggyakorlatokat és a korábbi szakmai tapasztalatokat adja át a legújabb telephelyi intézménynek, hanem azt is, hogy tudjanak megfelelni az új kihívásoknak, és a társadalmi elvárásoknak. A délutáni szekcióülésen egy irányvonalat mutatnak be, illetve az is fontos szempont lesz, hogy a javítóintézeti feladatellátást érintõ jogi környezet folyamatos változására, az új kihívásokra miképpen tudnak reagálni. És ehhez milyen pedagógiai és nevelési célokat tudnak társítani valamint megvalósítani.

A javítóintézetek közösségének legfiatalabb tagjaként Gólya István megköszönte, hogy a patinás rendezvény házigazdái lehetnek.

A sajtótájékoztatót követõ szakmai nap résztvevõit Dénes Sándor polgármester köszöntötte, és elismeréssel szólt az egy év alatt elvégzett munkáról.

B.E.2016-11-08 15:43:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül