Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319471    
Honlapkeszites

Szinte nincs, ki hazánkban ne érintette, használta volna...

A Magyar Éremgyûjtõk Egyesületének Nagykanizsai Csoportja HSMK-ban rendezett börzéje (képünkön) ezúttal a forint 1946-os születésének jegyében zajlott, hiszen a pénznem 70 évvel ezelõtt, augusztus 1-én lett Magyarország fizetõeszköze.

Farkas István, a MÉE városi titkára megnyitójában egyebek mellett a forint megszületésének körülményeit is taglalta. Így megtudhattuk azt is, hogy a második világháború után a Magyar Nemzeti Bank - országból elvitt - 30 tonna nemesfém készletét az amerikaiak visszaszolgáltatták. Ezt is alapul véve pedig már meghatározhatták a kibocsátható fizetõeszköz mennyiségét, no meg értékét.


A forint "kihozásának" mûszaki feltételei között szerepelt a háború alatt nagy károkat elszenvedett pénzverde és pénznyomda újjáépítése is. Emellett elõ kellett teremteni a fémpénzek elõállításához szükséges aluminium- és rézmennyiséget, a bankjegyek nyomásához pedig a kellõ biztonságipapír mennyiséget. Mivel utóbbi a pengõinfláció miatt - szintén - igencsak szûkösen állt rendelkezésre, azt finn és francia importból kellett beszerezni.

Ez volt a kiindulási alap tehát fizetõeszközünk létrejöttének kezdetekor, hogy aztán a forinttal azóta is nap mint nap találkozhassunk, akár fizetünk, vagy akár csak beszélünk róla...

P.L.2016-11-07 10:33:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül