Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408089    
Honlapkeszites

Négy évtized a kultúra szolgálatában

Közös jubileumot ünnepelt a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ és Nagykanizsa Város Vegyeskara. Évtizedeket felölelõ kiállítás és hangverseny fogadta mindazokat, akik részt akartak venni a 40. születésnapon.


1976 novemberében adták át Nagykanizsa új mûvelõdési központját, amely akkor az egyik legmodernebb volt az országban.

„Ez a mi számunkra egy nagyon fontos jubileum. Készültünk egy archív anyagokból összeállított kiállítással. Idõrendi sorrendben megvillantjuk a plakátokat, kiadványokat. Be lehet tekinteni a fotóalbumunkba, a gyönyörû szép vendégkönyvünkbe, mely Kustár Zsuzsa iparmûvész munkája, melyre nagyon vigyázunk” - hangsúlyozta Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A kiállítást alapos kutatómunka elõzte meg a HSMK-ban. „Szórólapok, mûsorfüzetek, programfüzetek válogatásával telt az elmúlt néhány nap. Én 33 éven át voltam részese ennek a munkának, ami a HSMK-ban folyt. De az elõdeinknek is nagyon sokat köszönhetünk, és a város életében is nagy jelentõséggel bírt, hogy ilyen szép, kulturált intézményt kapott ez a régió” - mondta Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetõje.

Nagykanizsa Város Vegyeskara a HSMK-ból indult hódító útjára, ugyancsak negyven évvel ezelõtt. „Ez egy hatalmas dolog. Hiszen ha az ember belegondol, hogy 40 év micsoda hatalmas intervallum egy ember életében is, ahhoz képest egy közmûvelõdésben dolgozó csoport, egy énekkar életében hihetetlenül nagy idõ. Nehéz visszagondolni szinte a kezdetekre, mert olyan régen volt. Meg annyira más körülmények között mûködtünk, mint most, de csupa szépség és jó köthetõ az elmúlt 40 évvel kapcsolatban” - vélekedett Kálovics Ferenc, a Cantare '97 Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kettõs jubileum a város egésze számára is fontos ünnep, ezt hangsúlyozta Tóth Nándor alpolgármester. „A kultúra nem csak tudást, mûveltséget hordoz és jelent, hanem erkölcsöt is, amely a lélek szabadságát képes megteremteni. Egy kiváló pedagógus fogalmazta meg egyszer, hogy a kultúra lényegében nem más, mint a természet vad erõinek megszelídítése"- tette hozzá Tóth Nándor.

A négy évtizedes fennállás alkalmából a vegyeskar gálakoncerttel örvendeztette meg Nagykanizsa kultúraszeretõ közönségét.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-07 05:48:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül