Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338108    
Honlapkeszites

Akkor is ’56

Az 1956-os ünnepi programsorozatot a Ghymes Akkor is ’56 címû mûsora zárta a nemzeti gyásznapon, Nagykanizsán. A repertoárban elsõsorban olyan dalok szerepeltek, amelyeket a Szarka testvérek számára legfontosabb érték, a szabadság ihletett.


Sokan kíváncsiak voltak a felvidéki együttes elõadására, a HSMK színházterme pillanatok alatt megtelt. A Ghymes az 1956-os forradalomról is énekelt az ünnepi koncerten. A mûsor címadó dala a hat évtizeddel ezelõtti hõsöknek állít emléket.

„Nyilvánvalóan forrt a levegõ nálunk is, az egész Kárpát-medence érezte ezt. Ennek a következménye volt nálunk ’68, és valamennyire ennek a következménye volt ’89 is, valamint az, hogy most már mi egyre inkább szabadok vagyunk, azt tehetjük és azt mondhatjuk, amit akarunk, oda mehetünk, ahová akarunk. Nem vagyunk bezárva” - hangsúlyozta Szarka Tamás énekes, zeneszerzõ.

A budapesti események vidéken és a határon túl is szikrát vetettek, ennek emlékét több családi történet is megõrizte – a Szarka testvérek az Akkor is ’56 címû dalhoz egyebek mellett ezekbõl merítettek ihletet.

„Mivel most van a nemzeti gyásznap, olyan dalokat válogattunk, amelyek tükrözik a megemlékezés napját. Szerencsére a repertoárunkban vannak olyan dalok, amelyek errõl szólnak, a szabadságról, ami nyilván a legfontosabb” - mondta Szarka Gyula énekes, zeneszerzõ.

Ahogy 2016 egésze, úgy az év hátralevõ része is mozgalmas lesz a Ghymes számára: az együttesre még tizenkét koncert vár, advent elsõ hétvégéjétõl új, karácsonyi lemezüket mutatják be országszerte.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-06 03:47:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül