Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006150    
Honlapkeszites

Mintegy 1,7 milliárd forintból újul meg a Göcseji Falumúzeum

Mintegy 1,7 milliárd forintos fejlesztés kezdõdik el a Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban - jelentették be csütörtökön, sajtótájékoztatón.


A kormány 1,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a falumúzeum felújítására a Rendkívüli kormányzati intézkedések keretébõl, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretébõl pedig további 150 millió forintot fordít a rekonstrukciós munkákra. A támogatási összegbõl a szabadtéri kiállítóhely 2018-ra, az ötvenedik évfordulóra teljesen megújul - mondta el Balaicz Zoltán, a város polgármestere (Fidesz-KDNP).     

A Göcseji Falumúzeum olyan értéke Zalaegerszegnek, a megyének és a régiónak, amelynek a fejlesztésére kiemelt figyelmet kell szentelni. Ezt igazolja az is, hogy a turisztikai felmérésekben a Göcseji Falumúzeumot nevezték a város egyik legfõbb különlegességének - fûzte hozzá.    

Kiemelte: falumúzeum közvetlen közelében található az ország egyetlen, alapítványai fenntartásban mûködõ Olajipari Múzeuma. A fejlesztésekbe ezért olyan elemeket is beépítettek, amelyek átmenetet képeznek a két kiállítóhely között: míg a Göcseji Falumúzeum a 19. századi paraszti életet mutatja be, az Olajipari Múzeum azt dokumentálja, miként vált az olajipari kutatás, az ipari fejlesztés Zala megye fontos részévé és értékévé.     

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a fejlesztésrõl elmondta: a falumúzeum központjává válhat a nyugati és dél-dunántúli tájházaknak.     

A beruházás keretében új fogadóépület készül, mellette tipikus, göcseji ételkínálatot felvonultató étterem épül. A falumúzeumban oktatási célokat szolgáló termeket alakítanak ki, ahol a népi mesterségeket sajátíthatják el az emberek.     

Megújul a Hencz malom, ahol a látogatók megõrölhetik a lisztet, majd végigkövethetik a tradicionális kenyérsütés minden mozzanatát. Iskola is lesz a falumúzeumban, amelyet a rámi iskola mintájára építenek fel, és megjelenik a kiskocsma rekonstrukciója is - mondta el Varjú András osztályvetõ.     

A falumúzeum új utcájába négy új lakóház kerül, és felépítik a zalaszentmihályi fodrászmûhely pontos mását is.   Cselédházzal, istállókkal,kocsiszínnel, pajtával és ólakkal nemesi kúriát alakítanak ki, a veteményeskertet õshonos növényekkel ültetik be.     

A megújult falumúzeumban sok olyan tapasztalatot szerezhetnek a látogatók, amely a 21. században is jelentõs értéket képviselnek - emelte ki Varjú András.

MTI - Kanizsa2016-11-04 08:38:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül