Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112300    
Honlapkeszites

A reformáció ünnepe

Idén is közösen ünnepelte a reformáció emléknapját a nagykanizsai evangélikus és református gyülekezet – ezúttal az evangélikus templomban. A protestáns felekezetek ilyenkor arra emlékeznek, hogy 1517. október 31-én Luther levelet írt Albert püspöknek, amelyben tiltakozott a búcsúcédulák árusítása ellen. Ehhez csatolta vitairatát, amely késõbb 95 tétel néven vált ismertté. Ez volt a reformáció kezdete.

Ezt a napot több évtizede együtt ünneplik a kanizsai reformátusok és evangélikusok. A reformáció eredeti célja az egyház megújulása volt, és mint Makoviczky Gyula hangsúlyozta: elõre kell nézni az egység útján. „Ezért fontosak nagyon az ökumenikus alkalmak, ezért olyan nagy öröm, hogy együtt tudjuk ünnepelni az úrvacsorát. Református testvéreinkkel csaknem 40 éve van ez a közös megegyezés. És arra tartanak a folyamatok, hogy jövõre közös úrvacsora lesz a katolikus testvérekkel is” - mondta Makoviczky Gyula, evangélikus lelkész.


Jövõre, vagyis a reformáció kezdetének 500. évfordulóján. Az egyházmegújítás fél évezrede robbanásszerû változást hozott Európában. „Kulturálisan, társadalmilag, hiszen az emberek kezébe anyanyelven adta oda a Bibliát. Anyanyelven adta oda a szentírást. Képzeljük el, hogy egy olyan korban, ahol nem anyanyelven folyik a szertartás a templomokban, és ez egyik pillanatról a másikra megváltozik. Persze, készült ez, de egy nagyon nagy jelentõségû volt” - vélekedett Hella Ferenc, református lelkész.

Bódi Emese, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója Katharinát, Luther Márton hitvesét mutatta be. „Apácák folyamatosan szöktek el a zárdákból. És egy ilyen apáca volt Katherina von Bora, akit Luther feleségül vett. Sokan úgy érezték, talán õ is így érezte, hogy ezzel a lépésével az egész tanítását igazolja” - hangsúlyozta Bódi Emese, oktató.

A reformáció ünnepe Nagykanizsán úrvacsorai istentisztelettel zárult, amelyet Bertók Dániel református segédlelkész celebrált.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-11-03 04:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül