Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766137    
Honlapkeszites

Márton napi vígasságok a Göcseji Falumúzeumban

Márton napi vígasságokat rendeznek szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban: az egész napos ludas-rendezvényen hagyományõrzõ együttesek lépnek fel, kézmûves foglalkozásokat, munkabemutatókat, köztük tollfosztást tartanak és ludas étkekkel is várják a látogatókat.


Szent Márton napja a hagyományok szerint a terménybetakarítás és az újbor ünnepe. A nagy lakomát követõen elkezdõdött a téli, ház körüli munkák idõszaka, a Márton-nap azonban a vigasság ideje volt: a néphit szerint aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog az - mondták a szervezõk szerdán, sajtótájékoztatón.     

A sorban a tizedik rendezvény már a megújulás jegyében zajlik a felújítás elõtt álló falumúzeumban - emelte ki Kaján Imre múzeumigazgató.     

Hozzáfûzte: a jövõben olyan településeket hívnak meg a rendezvényekre, akik épületeikkel, melléképületeikkel már megjelentek - vagy a rekonstrukciót követõen megjelennek - a szabadtéri kiállítóhelyen. A részvételükkel még hangsúlyosabbá szeretnék tenni a hagyományok ápolását, a bemutatkozási lehetõség a pedig elõsegítheti falvak továbbélését is.     

Molnárné Raposa Irina, a rendezvény fõszervezõje elmondta, hogy bár a falumúzeum november elsejétõl már csak sétálójeggyel látogatható, november 12-én ismét megnyitják a kaput a látogatók elõtt. A felnõtteket egy kupica pálinkával fogadják, a gyermekeket almával ajándékozzák meg. A nagysátorban a Kakaó zenekar ad koncertet, színpadra lép a Szarkaláb és a Szélrózsa Együttes. A cserépkályhával fûtött foglalkoztató házban az Igazgyöngy Hagyományõrzõ Egyesület tollfosztóba várja az érdeklõdõket, a vendégeket a munka végén Horváth Károly népzenekutató viszi táncba.     

A kovácsmûhely az ólomkatona-öntés helyszíne lesz, a portákon a kézmûves foglalkozásokon egyebek mellett a gyertyaöntést, a kukoricadarálást próbálhatják ki a gyerekek, emellett készíthetnek adventi díszeket és rész vehetnek a libakeresõ játékban. Nem lesz hiány finom ételekbõl sem: a sparhelten sülttök és gesztenye készül, a gasztronómiai kínálatban sült libacomb, tarkedli libaleves és persze ludaskása is szerepel, és újbor is kerül az asztalokra - sorolta Molnárné Raposa Irina.       

A Márton napi vígasságok díszvendége Szentgyörgyvölgy lesz. A 440 lelkes település a Start-közmunkaprogram keretében készült, helyben termelt élelmiszerkülönlegességekkel érkezik a falumúzeumba - közölte Liszkay Balázs, a program vezetõje.     

A falu nevezetességeit képeken, plakátokon, kerámiákon keresztül mutatják be. A szlovén határ mellett található Szentgyörgyvölgyben nemrégiben újították fel az 1787-ben emelt, festett, fakazettás mennyezetû református templomot, a tervek szerint új tornyot kap majd az épület és sor kerül a régi katolikus templom rekonstrukciójára is - ismertette Kiss Árpád, a település önkormányzati képviselõje.

Fotó: Zalaegerszeg - városom.hu

MTI - Kanizsa2016-11-02 15:09:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül