Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416280    
Honlapkeszites

Most meglehet a negyedik magyar Nobel-díjas?

Kezdõdik a Nobel-hét. Minden nap újabb díjazott nevét ismerheti meg a nagyvilág. Holnap az orvosi, kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi, pénteken pedig a Nobel-békedíjas nevét teszik közzé. Október 12-én ismertetik a közgazdasági díj nyertesét. Hagyomány szerint a legteljesebb titokban dõl el, hogy ki kapja az adott évi Nobel-díjakat.

A Nobel Bizottság minden évben személyre szóló értesítést küld a világ vezetõ tudósainak, akadémikusoknak, egyetemi professzoroknak, kutatóknak, korábbi Nobel-díjasoknak, amelyben arról érdeklõdik, hogy az adott személy abban az évben kit javasol az elismerésre. A szabályok szerint a javasoltak neve és az indoklás ötven évig nem hozható nyilvánosságra, ennek ellenére a hazai sajtóban is megjelent némely magyar tudósról, hogy õ is a jelöltek között szerepelt. Eddig egyik sem nyert.


Annyit lehet tudni, hogy a Nobel-békedíjra az idén 205 jelölés érkezett, amelybõl 33 valamilyen szervezetet takar. Ez kimagasló szám, hiszen az eddigi csúcstartó a 2005-ös év volt - akkor 199 név futott be. Kémiai, fizikai, orvosi, irodalmi és közgazdasági Nobel-díjra évente átlagosan 250-300 név érkezik.

A 66 milliméter átmérõjû, 200 gramm súlyú aranyérem - belül tizennyolc, kívül 24 karátos - mellé tíz-tízmillió svéd korona is jár, ám mivel az orvosi, a fizikai és a kémiai díjak esetében bevett gyakorlat, hogy egy-egy évben több tudósnak ítélik oda az elismerést, a tízmilliót gyakran megosztják.

Forrás: NOL2009-10-05 10:36:44


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül