Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55394755    
Honlapkeszites

Az idõátállítás depresszióssá tesz egy dán tanulmány szerint

A depressziós tünetekkel orvoshoz forduló emberek száma érezhetõen nõ a nyári idõszámításról való átállást követõen - ezt állapította meg egy dán tanulmány, amely 1995 és 2012 között regisztrált több mint 185 ezer depressziós beteg diagnózisát elemezte.


A medicalexpress.com portálon ismertetett tanulmány szerint a nyári idõszámításról a téli idõszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést. Az óraátállítást követõ hónapban, novemberben nyolc százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, amivel az átállás elõtti diagnózisok alapján számolni lehetne.     A dán kutatók 185 ezer 419 depresszióval diagnosztizált beteg adatait elemezték, akiknek esetét 1995 és 2012 között rögzítették a dán Központi Pszichiátriai Kutatási Nyilvántartásban.     

Az Aarhus Egyetemi Kórház társult professzora, Soren D. Ostergaad szerint a depressziós esetek ilyen kiugrása túl jellegzetes ahhoz, hogy a véletlennek tulajdoníthassák.     

A professzor, aki négy tudóstársával együtt jegyezte a tanulmányt elmondta, hogy nyilvánvalóan az óraátállítás növeli a depressziós esetek számát és nem a rövidülõ napok vagy a rossz idõjárás.    

 "Reggel hét és nyolc között valószínûleg nem sokat nyerünk az átállással, mert akkor a legtöbben úgy is zuhanyozunk, reggelizünk, vagy munkába, iskolába megyünk. Viszont mire hazaérünk, és végre szabadidõnk lenne délután, már sötét van" - fejtette ki Ostergaard.     

A professzor szerint a tanulmány megállapításai különösen érdekesek a depresszióra hajlamosak és családtagjaik számára. Hozzáfûzte, hogy a depressziós esetekkel foglalkozó, azokat kezelõ szakemberek számára is fontos a kutatás, ugyanis számolhatnak praxisukban ezzel a jelenséggel.

MTI - Kanizsa2016-10-30 03:50:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül