Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388127    
Honlapkeszites

Indián banán, kínai datolya – Szécsényi István különleges növényei

Lassan befejezõdik a gyümölcsszüret. Nincs ez másként Szécsényi István zalakarosi birtokán sem. Aki elsétál a telke elõtt, most már csak a télálló citromfa apró sárga gyümölcseit láthatja.

A gazda, a minap szedte le az óriás lopótököt. Amint kiszárad a garázsban, a haragoszöld színe sárgává változik. A 320 négyszögöles területen a hagyományos gyümölcsök valamennyi fajtája megtalálható, de jutott mellettük még hely a különleges növényeinek is.


– Elõször a kivi termesztésével kezdetem el foglalkozni úgy 10 évvel ezelõtt, de sehogy sem akart összejönni, mivel soha nem virágzott – magyarázta a késõbb szenvedélyévé vált amúgy eléggé pénzigényes hobbijáról a MÁV Nagykanizsai Állomásfõnökség állomásfõnök-helyettese. – A nagy változás akkor következett be, amikor az interneten olvastam a letenyei Varga János (Ninovarga) írásait, fotókkal illusztrált tanácsait. Felvettem vele a kapcsolatot és el is jött hozzánk. Az õ szaktudásának köszönhetem, hogy megpróbálkoztam más különleges növények termesztésével is.

Elmagyarázta a kivi metszésének, nevelésének fortélyait és azóta szinte havonta meglátogat. Az áprilisi fagyok ellenére idén 225 darab termést szedtünk le a támrendszerre felfuttatott fákról. Nagyobb méretûek a boltban kaphatónál, s miután bepuhulnak, finomabbak is. Mivel mediterrán növény, szereti a nagy meleget, de bebizonyosodott, hogy félárnyékban is jól megél. A talaj agyagos mifelénk, ezért tõzeggel és marhatrágyával kezelem, savanyítom, és sokat öntözöm. Egyébként nem igényelnek különleges bánásmódot, permetezést, nincs semmilyen kártevõjük, sohasem permeteztük egyiket sem.

Szécsényi István kertjében megtalálható az õserdõbõl származó indián banán, a datolyaszilva, a fekete berkenye, a homoktövis, a gránátalma, a magnélküli szõlõ, a császárfa és a fügefa. Ezek a növények is megteremnek, beérnek a mi éghajlatunkon – hívta fel a figyelmet. E növények termelõi az interneten egy index fórumot hoztak létre, amelyen megosztják egymással a tapasztalataikat, ha kell, fényképpel együtt. Tanácsokat, tippeket kérünk egymástól, folyamatosan bõvül az olvasók száma. Nagyon sokat köszönhetünk az elõbb említett Varga Jánosnak, aki ellát bennünket a szaktudásával. Zalakaroson a német szomszédaim füge és kivi doktornak hívják, nem véletlenül, hiszen az egész Zala megyében ismeri a különleges növényeket termesztõket, származzon az akár Szlovéniából, vagy Olaszországból.

Kizárólag a család számára tevékenykedik, vallja magáról a hegyi gazda, de a termésbõl mindig jut a barátoknak, ismerõknek is. Munka mellett vígan meg tud birkózni a teendõkkel. Olykor a felesége, Erzsébet besegít neki. A gyerekek nem érnek rá, az unokák meg még kicsik, õk egyelõre a kóstolásban vesznek részt. Az erõs, antioxidáns hatású fekete berkenyébõl tavaly szörpöt készített Erzsébet, idén pedig egy finom édeskés likõrt, ami jól jön majd az ünnepekre…

B.E.2016-10-27 08:38:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül