Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388594    
Honlapkeszites

KSH: augusztusban 5,8 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest - erõsítette meg kedden második becslésében a korábban közölt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit.     

Éves összevetésben augusztusban már 38. hónapja nõtt megszakítás nélkül a kiskereskedelmi forgalom. Augusztusban a fogalom élénkülést mutatott a júliusi ütemhez képest, amikor 2,9, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal nõtt a júliusi 1,7 százalék után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal nõtt.     

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül 11,5 százalékkal növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben, a júliusi 2,5 százalék után 4,0 százalékkal a bútor-, mûszakicikk és 9,0 százalékkal a számítástechnikai és egyéb iparcikküzletekben. Ezzel szemben 2,0 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletek forgalma. Az árucikkek széles körére kiterjedõ, a kiskereskedelmi forgalomból 2,4 százalékos részesedésû csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene 11,0 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bõvülést, de jelentõsen lelassulva az elõzõ hónapok 30 százalék feletti üteméhez képest.     

Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma 7,5 százalékkal nõtt, az elõzõ két hónap 3,6, illetve 2,5 százalékos üteme után - jelentette a második becslése alapján a KSH.     

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármû- és jármûalkatrész-üzletek eladásai 12 százalékkal emelkedtek.     

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt.      

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltõ állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

MTI - Kanizsa2016-10-25 15:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül