Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044744    
Honlapkeszites

Zalaegerszegen a Holle anyót, Ljubljanában babaszínházi elõadásokat mutat be a Griff Bábszínház

A Holle anyó címû mesejátékot mutatja be október 28-án a Griff Bábszínház Zalaegerszegen, két babaszínházi elõadással pedig Szlovéniában vendégszerepel október 29-én.


A tél közeledte és a karácsonyvárás teszi aktuálissá Holle anyó meséjét, amelybe a vásári játék stílusát is beépítették - mondta el Bartal Kiss Rita rendezõ a bábszínház szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.    

A Veres András szövegkönyve alapján készült bábelõadás dramaturgiai változtatás nélkül követi végig a klasszikus, eredeti mese történetét - fûzte hozzá.     

A bábmûvészek - B. Szolnok Ágnes, Dõry Brigitta és Üveges Anna - sok-sok szereplõt jelenítenek meg a színpadon. Minden mûvész három-négy karakter játszik, a szereplõk mellett megszemélyesítik egyebek mellett az almafát, a kemencét, a söprût vagy éppen a fazekat. A bábszínházban mindig nagy derültséget okoz, amikor megszólaltatnak egy-egy tárgyat, ezek az elõadás legviccesebb jelenetei - magyarázta Bartal Kiss Rita.     

Hozzáfûzte: az élõzenés produkcióban - amelynek zeneszerzõje Ágoston Béla - a bábmûvészek több szólamban énekelnek, míg Nagy Csaba, Hettinger Csaba, Szilinyi Arnold és Kosznovszky Márton kísérõ zenekarként mûködik közre.     

Az elõadáshoz paravános, kesztyûbábos technikát választottak. A díszlet egy óriási mesekönyv, a helyszínek elõre-hátralapozással változnak. A bábokat és a díszletet Horváth Mari tervezte.     

A Holle anyó címû elõadás a Griff és a Vojtina Bábszínház közös produkciója, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A bábjátékot elsõként Debrecenben mutatta be a Vojtina Bábszínház, Zalaegerszegen pedig új szereposztásban állítják színpadra - mondta Szûcs István igazgató.     

Beszámolt arról is, hogy a társulat meghívást kapott Szlovéniába, a Pötty és a Piroskaland címû babaszínházi elõadást október 29-én mutatják be a Ljubljanai Bábszínházban.     

A ljubljanai színház több elõadás közül választotta ki a két produkciót. A négy éven aluli korosztály számára készült elõadás újfajta játékstílust követel a bábszínészektõl, a szöveg nélküli játék olyan elemekre - például látványra, hangra, színre, mozgásra - épül, ami az egészen kicsik számára is izgalmas lehet.       

A babaszínházi elõadásokat Kecskeméten, a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján is nagy sikerrel mutatták be.     

Szûcs István kitért arra is, hogy az elmúlt évhez képest 10 százalékkal nõtt a bérletesek száma, októberig mintegy 5 ezer bérletet váltottak az elõadásaikra.

MTI - Kanizsa2016-10-25 04:55:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül