Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415448    
Honlapkeszites

Méltó emlékezés Szepetneken

A helyiek számára emblematikus emlékmûvel és egy újonnan nyílt kiállítással adóznak 1956 hõsei és áldozatai elõtt Szepetneken.


A község emlékünnepségén elhangzott: a 60 évvel ezelõtti forradalom ma a hõsiességet jelképezi, és nemzeti egységre tanít.

Szepetnek közössége méltó módon akart emlékezni a hat évtizede kitört forradalomra – mondta az ’56-os rendezvényen Vlasicsné Fischl Tímea polgármester. „1956 eseményeire visszagondolva..” A helyi önkormányzat ezért Büszkeségpont létrehozására pályázott, de az emlékünnepség és a tematikus tárlat is a helyiek összefogásával jött létre.

Az emlékezés és az emlékeztetés mindannyiunk erkölcsi kötelessége – ezt már Cseresnyés Péter mondta, aki szerint a magyarokat erre az õsök tisztelete és az utódok jövõje iránti felelõsség kötelezi. „1956 hõseinek egyenes kiállása azt mutatta fel, hogy nem lehet elfojtani senki büszkeségét, hagyományait és lelkületét: nem lehet elpusztítani egy nemzetet. A világ tanulta akkor meg, hogy erkölcs nélkül lehetetlen a létezés, és nincs olyan hatalom, amely hosszú ideig képes ellenállni az összefogásnak, a közösségi együvé tartozás erejének" - mondta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

A helyi iskola és mûvészeti csoportok kulturális mûsorai mellett Tarabó Zoltán és dr. Niklesz Tibor emlékezett vissza a 60 évvel ezelõtti, szepetneki eseményekre. Lebontásáig a termelõszövetkezet székháza volt az a József Attila utcai épület, amelynek erkélyérõl – a forradalom kitörése után – a helyiek szónokoltak. Ezt az erkélyt és a lyukas zászlót örökíti meg az IKSZT falán elhelyezett emlékmû. A Büszkeségpont ugyanakkor a forradalom elõtti idõkre, a zsarnokság éveire is emlékezteti a helyieket.

„Egy futóárkokkal átjárt község jelképévé váltak, ahonnan az 1950-es években hét családot deportáltak a Hortobágyra, és ahonnan éppen 1953-ban került statáriális bíróság elé egy ember 45 évesen, két árvát és egy özvegyet maga után hagyva" - fogalmazott dr. Jáni János.

A rendezvény harmadik felvonása az IKSZT-ben látható helytörténeti kiállítás bemutatása volt. Korabeli tárgyak és eredeti dokumentumok gondoskodnak az '50-es évek Szepetnekének megidézésérõl.

„Itt ilyen jelzésszerûen jönnek elõ a tárgyak, a dokumentumok: a bunker, a hangszóró, az életképek és ezek ellensúlyozására a vidám, nagy plakátok. De ami a helyi '56-os eseményeket jelenti: a nevek, a helyszín, az egykori épület és az egykori lépcsõ, az egykori történések – ezek mind egybevágnak azzal, ami a visszaemlékezések részeként, az ünnepségen elhangzott" - mondta Sóstainé Márfi Ibolya, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke.

A kiállításon több kuriózum is látható: az egyik sarokban például a fõvárosba küldött, nagy élelmiszer-adománynak, és az adományozóknak állítanak emléket. A tárlat anyagához ezúttal is számos szepetneki hozzájárult saját családi örökségeivel, tárgyi emlékeivel.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-10-23 05:44:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül