Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311614    
Honlapkeszites

A középkori életmóddal ismerkedett a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja

A szervezet és a Thúry György Múzeum gyümölcsözõ kapcsolatának köszönhetõen a hölgyek második alkalommal látták vendégül a megyei fõlevéltárost, Õriné dr. Bilkei Irént, aki kutatási eredményeinek titkaival érkezett Nagykanizsára.


A hölgyklub arra törekszik, hogy tagjainak érdekességekkel szolgáljon, olyan elõadásokkal például, amelyek szélesítik ismereteiket.

„Hogyan éltek eleink a középkorban. Az életmód mindig érdekli az embereket, akár az 500 évvel ezelõtt élt emberek életmódja, akár a ma élõ embereké. Tehát örülünk neki, hogy ez az együttmûködésünk most már második alkalommal így sínre került" - mondta el Büki Pálné, a Hölgyklub vezetõje.

Õriné dr. Bilkei Irén két évtizede foglalkozik a középkorral. Zalai kutatásai során alaposan feltérképezte az akkori emberek étkezési és öltözködési szokásait is. „Megpróbálok arra a különbségre rávilágítani, hogy ma ugye számunkra természetes, az a fogalom, hogy divat. Követjük a divatot, ami rendkívül gyorsan változik. A XV. század óta létezik az a fogalom, hogy divat, de ez teljesen mást jelentett, mint ma. Vannak írásos adatok arról, hogy például három nemzedéken keresztül öröklõdtek a nemes hölgyek ruhái. És ez teljesen természetes volt. És presztízs kérdés volt megörökölni a nagymama, vagy a dédmama ruháját" - fogalmazott Õriné dr. Bilkei Irén, fõlevéltáros.

A Hölgyklub rendezvényeire minden alkalommal meghívnak más klubokat, így a középkori európai életmódról további öt idõsügyi szervezet tagjai is hallhattak érdekességeket.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-10-23 05:31:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül